AKTUELNO

Postoji pet popularnijih načina da čuvanje hleba i peciva kako bi što duže ostali sveži. Ono što malo ko zna jeste da to obično ne rade pravilno. Neke greške umesto da mu produže vek, zapravo ga skraćuju.

Čuvanje hleba u posebnoj posudi ne znači da ćete ga zaštiti od prekomerne vlage ili, suprotno, od sušenja. Iskusne domaćice, ali i nutricionisti, podelili su na društvenim mrežama nekoliko pouzdanih načina da što duže zadržite svežinu ovoj namirnici.

Evo kako da čuvate hleb i peciva da bi što duže ostali sveži…

Plastična kesa

Ovaj metod će zadržati svežinu hleba četiri do pet dana. Međutim, da biste sprečili stvaranje vlažne kondenzacije unutar kese, ne zaboravite da napravite nekoliko malih rupa u njoj za „ventilaciju“.

Papirna kesa

Odličan način za čuvanje hleba za one koji vole da korica ostane hrskava.

Zamrzivač

Na stabilnoj temperaturi od minus 18 stepeni C, hleb može da ostane svež i do šest meseci! Ali, takođe je važno da se pravilno odmrzne. Ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi nekoliko sati. Ako pokušate da ubrzate proces i hleb stavite u mikrotalasnu pećnicu, brže će postati mekan, ali ćete mu skratiti rok trajanja i brže će izgubiti na hranljivosti.

Kutija za hleb – ipak, ne!

Malo ko zna da držanje peciva u kutiji za hleb utiče na to da brže izgubi i svežinu i korisna svojstva. U ovakve posude lako prodire vlaga koja se često nalazi u kuhinji. Osim toga, neke kutije su previše čvrsto zatvorene, pa hrana koja se u njima drži veoma brzo postaje neupotrebljiva – lako se stvara buđ.

Čim vidite da se na hlebu ili pecivima pojavile tačkice buđi, odmah ga bacite. Nemojte uklanjati samo „zagađen“ deo jer spore plesni brzo zaraze celu hranu, i pre nego što budu vidljive.

Autor:

#Hleb

#svežina

#čuvanje