AKTUELNO

Mnoge žene ih zanemaruju, ali postoje promene u ciklusu na koje treba posebno da obratite pažnju.

Menstrualna krv jeste jedan od značajnih pokazatelja kompletnog zdravstvenog stanja, jednako bitan kao i krvni pitisak, puls ili telesna temperatura. Ona je slikovit prikaz koncentracije hormona koji regulišu rad mnogobrojnih organa u telu žene.

Iako ono što je normalno za jednu ženu, ne mora biti normalno za drugu, postoje neke promene na koje bi trebalo da obratite pažnju, posebno kada je reč o boji menstrualne krvi.

Roze krv

Ukoliko je vaša menstrualna krv više roze nego crvene boje, to može biti znak da imate nizak nivo estrogena.

- Obratite pažnju naročito ako uz to krvarite manje nego inače - kaže dr Margaret Romero.

Studije su pokazale da prekomerno vežbanje može da snizi nivo estrogena, što može da napravi totalni haos za vaš ciklus, a ponekad i da dovede do da mesecima ne dobijate. Iako vam to možda ne deluje mnogo važno, nizak nivo estrogena, ukoliko se ne leči, može znatno da poveća rizik obolevanja od osteoporoze.

Potencijalni krivac za krv ove boje može da bude i loša ishrana, sindrom policističnih jajnika ili perimenopauza, odnosno kada se proizvodi manje estrogena kako bi se telo pripremilo za menopauzu.

U svakom slučaju, ako ovo primetite, pravac kod lekara.

Foto: Printscreen Youtube

Izgleda vodeno i veoma je svetla

- Ako je vaša menstrualna krv previše vodenasta, možda vam nedostaje hranljivih sastojaka u organizmu - kaže ginekolog dr Alisa Dvek. U ovom slučaju je krv obično veoma svetla, čak pomalo bela, i to može biti simptom anemije.

Ukoliko primtetite da su vam dva, tri ciklusa zaredom ovakva, idite kod lekara.

Možda je malo zbunjujuće, ali anemiju mogu da izazovu obilne menstruacije. Ginekolog dr Dvek kaže da ako prokrvarite kroz tampon ili uložak za manje od sat vremena ili tokom noći morate po nekoliko puta da ih menjate, često ste umorni, trebalo bi da proverite nivo gvožđa u organizmu.

Pročitajte još: Evo koliko traje idealan seks

Tamno braon

Odmah da kažemo - ne paničite! Ginekolozi kažu da se ponekad desi da se "tamo dole" zadrži malo krvi, koja izađe tek kasnije, u sledećem ciklusu i zato je tako tamne boje. Nisu sigurni zašto se to dešava, ali je normalno da se ponekad desi.

Ova krv je tamno braon boje jer je dugo oksidirala, a najčešće je takva na početku ciklusa, ponekad i na kraju i ne bi trebalo da vas zabrine.

Tamno crvena krv i ima grudvice

Ovo je znak da potencijalno imate nizak nivo progesterona i visok nivo estrogena. Dr Dvek kaže da je normalno da se ponekad pojave grudvice, ali ako su naročito velike mogu da budu simptom hormonskog disbalansa. U tom slučaju, savetuje da unosite manje mlečnih proizvoda, soje i slatkiša, kako bi se krv regulisala.

Takođe, postoji mogućnost da imate tumore na materici, koji su najčešće benigni, ali bolni – ako sumnjate na to, obavezno zakažite ultrazvuk.

Foto: Pixabay.com

Pročitajte još: Plavuše ili crnke: Nauka opovrgla najveći mit o plavušama

Crveno-siva krv

Ovakva menstrualna krv može da bude znak infekcije ili polno prenosivih bolesti. Ukoliko je uz to praćena i neprijatnim mirisom, odmah idite kod ginekologa.

Bistra crvena krv

Menstrualna krv koja je ove boje je znak zdrave, redovne menstruacije. Ipak da ponovimo, ono što je "normalno" se razlikuje od žene do žene, ali ako vam je menstrualna krv često ovakva, to je signal da u organizmu sve radi baš kako treba.

#Menstrualni ciklus

#Žena

'