AKTUELNO

Sezona odmora uveliko je u toku, a mnogi će se na svoje odredište uputiti avionom. Putovanje na ovaj način ima svoja pravila, od toga šta smete da nosite u koferu, koliko ranije da se pojavite na aerodromu, pa sve do toga kako bi trebalo da se obučete dok letite kako bi vam put prošao što prijatnije.

Niko ne želi da se posle leta oseća umorno, iscrpljeno ili uplašeno. Zato je važno da dobro razmislite šta to nikako ne bi trebalo da obučete kada putujete avionom. Ovo su neki od glavnih saveta:

1. Uska odeća

Iako se sigurno dobro osećate u uskim farmerkama, one vam neće biti udobne kada letite. Neki od razloga zbog kojih ne bi trebalo da nosite usko je i cirklulacija. Šta više, u toku dužih letova sebe dovodite u rizik od tromba, a uska odeća može da podstakne takvo stanje.

2. Sočiva

Vazduh u avionu je drugačiji od vazduha na zemlji. U kabinama vazduh cirkuliše, a velika visina dovodi do niže vlažnosti. Suvi vazduh može da iritira oči, posebno onima koji nose sočica. Zbog toga bi u toku leta trebalo da nosite naočare za vid.

Foto: Unsplash.com

3. Štikle

Visoke štikle mogu biti prilično problematične u situacijama kada treba da budete brzi. Ako vam se ikada desilo da trčite na let, jasno vam je zašto bi trebalo da imate udobnu odeću. Aerodromi su veliki prostori i treba vremena da se stigne od jedne do druge tačke.

Takođe, visoke štikle uglavnom nisu napravljene od materijala koji se rasteže, pa vam može biti prilično neudobno na dužim letovima.

4. Samo jedan sloj odeće

U avionima je prilično hladno, zato je idealno da se obučete slojevito. Posebno je važno da obučete odeću dugih rukava i dugih nogavica. Ako vam je toplo, uvek možete da skinete odeću dugih rukava.

Takođe vodite računa da tkanina od koje je obuća bude mekana i prijatna za kožu. Nisu sve tkanine pogodne za sedenje u avionu. Nosite prozračne materijale, kako biste sprečili iritacije na koži.

5. Komplikovani autfiti

Poslednje što želite jeste da se nađete u wc-u aviona i da pokušavate da navučete kombinezon. Komplikovane odevne kombinacije ostavite za odmor, jer vam one mogu otežati i let, a posebno odlazak u toalet.

6. Jaki parfemi

Vama se možda dopada jak parfem i nosite ga svakodnevno, ali ne mora da znači da će se dopasti ostalim putnicima u avionu. Vazduh u avionu cirkuliše i nemoguće je otvoriti prozor kako bi se on izluftirao. Nikada ne znate da li neko od vas ima alergije, astmu ili neke druge respiratorne probleme.

7. Uvredljivi slogani i obeležja na odeći

Nikako ne bi trebalo da nosite upadljive, uvredljive slogane ili obeležja na odeći. Nikada ne znate sa kim putujete i šta bi kome moglo biti uvredljivo, piše Brightside.

Autor: Pink.rs

#putovanje