AKTUELNO

Za dobar deo obolelih od akutnih leukemija, i još kod nekih bolesti, jedini mogući put ka izlečenju je transplantacija koštane srži, inače je smrt neminovna, a za transplantaciju je neophodan uslov da se pronađe adekvatan donor što je vrlo teško jer ne postoji potreban broj davaoca, kažu iz Udruženje za borbu protiv akutnih leukemija "LEUKA".

U cilju podizanja svesti i prikupljanja novih davaoca trombocita i donora matičnih ćelija, to udruženje organizuje danas akciju u Subotici, a u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac, USAID-a i Balkanskog fonda za demokratiju, piše u saopštenju.

Akcija obuhvata izložbu radova pacijentkinje, nastalih za vreme transplantacije matičnih ćelija, koncerte i tribinu, a istovetna akcija će se održati u još pet gradova u Srbiji, ističe se u saopštenju "LEUKA".

- Naši članovi deliće promo materijale: riflete i magnete za frižider sa znakom Leuke, na srpskom i mađarskom jeziku. Novoprijavljeni davaoci trombocita dobiće majice, a donori matičnih ćelija silikonske narukvice koje se ne mogu pribaviti na drugi način - kaže predsednik Udruženja Predrag Slijepčević.

Maleno jare postalo simbol sela i dobilo ime Čudo: Došlo je na svet u srcu požara!
Akcija će se održati danas, od 17 do 20 časova, kada počinje koncert posvećen pevaču Ðorđu Balaševiću na letnjoj sceni na Paliću, a sve u saradnji sa Opštom bolnicom Subotica i Odeljenjem za transfuziju krvi.

- Trombociti su neophodni kod lečenja akutnih leukemija i transplantacija koštane srži, i oni su sastavni deo lečenja. Kako pacijent u toku lečenja neminovno gubi svoje trombocite, postoji realna opasnost da iskrvari na smrt. Jedini način da do toga ne dođe je transfuzija trombocita. Drugog leka nema - objašnjava Slijepčević.

Dodaje da se u Srbiji ne priča dovoljno o tome, te da im je potrebno 10.000 donora u Registru, a da ih je trenutno manje od 9.000.

- Sada smo oslonjeni na Svetski registar, i to usporava pronalaženje, čime su i šanse za preživljavanje manje, Za jedan broj pacijenata se donor i ne pronađe, samim tim, šanse za njihovo preživljavanje ne postoje - poručuje on.

Ukazuje i na to da je Studija urađena u Nemačkoj dokazala da se šansa za uspešnkst transplantacije povećava za 30 odsto ako je donor sa istog geografskog područja.

- Sve ovo su razlozi zbog kojih ovom problemu treba posvetiti veća pažnja. Ponovo, podizanje opšte društvene svesti je neophodan prvi korak - zaključuje Slijepčević.

Autor: