AKTUELNO

Mleveno meso nezaobilazan je deo svakodnevnih jela koje pripremamo. Iskoristite njegov maksimum, ali izbegnite nekoliko grešaka.

1. Ne zamrzavajte meso u originalnom pakovanju

Pakovanje iz prodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umesto toga, meso uvijte u aluminijsku foliju pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesicu i ostavite u zamrzivač.

2. Ne odmrzavajte ga u mikrotalasnoj pećnici

Mikrotalasna pećnica će početi da kuva površinski sloj mlevenog mesa i očvrsnuti ga pre nego što se masa do kraja odmrzne. Nemojte to raditi, već meso odledite na prirodan način.

3. Nemojte ga dodavati u hladan tiganj

Maksimalan ukus i karamelizaciju mesa postići ćete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj kojem ste dodali kašiku ulja ili maslaca. Ne stavljajte ga u hladan tiganj jer će se zalepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju.

4. Ocedite višak vode

Mleveno meso tokom dinstanja pirjanja ispušta višak vode koja ispari usled dugotrajne termičke obrade. Možete ocediti ovu vodu tokom kuvanja, pogotovo ako sledite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela, piše Kuharica.

5. Nemojte ga ispirati pre ili nakon kuvanja

Ispiranje mesa pre kuvanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav ukus.

Autor:

#mleveno meso