AKTUELNO

Kako nagle promene utiču na zdravlje, koje su posledice, ali i kako da prepoznate simptome, ko spada u rizičnu grupu, otkriva doktorka Slobodanka Crnković.

Verujemo da ste više puta u toku života čuli da se ljudi žale na promenu vremena i na pogoršano zdravstveno stanje koje im ono izaziva. Jedni se žale na intezivne glavobolje, drugi na pad koncentracije, a posledice najčešće i najviše osećaju pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti.

Međutim, sili prirode i uticaju naglih promena vremena ne mogu da se odupru ni oni koju su u potpunosti zdravi.

Poslednjih godina svedoci smo naglih promena vremenskih prilika. Godišnja doba smenjuju se bez prelaznih razdoblja, a dnevne razlike u temperaturi ponekad iznose i do 20 stepeni.

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je na svom Fejsbuk profilu da će advekcija veoma tople vazdušne mase sa zapada i jugozapada, doneti Srbiji već od danas temperature preko 15 stepeni, a narednih dana lokalno usled ''fenskog efekta'' jugozapadnog vetra i do 18, pa čak i 19.

I tako, dok smo se juče smrzavali, obuvali čizme, stavljali rukavice i kapu, danas, ali i u narednih nekoliko dana, napolje možemo u patikama i prsluku.

Kako nagle promene utiču na zdravlje, koje su posledice, ali i kako da prepoznate simptome, ko spada u rizičnu grupu, za Telegraf otkriva doktorka Slobodanka Crnković.

- Vreme je samo po sebi veoma depresivno. Sve češće se javljaju pacijenti koji imaju psihijatrijske probleme i žale se na pogoršanje stanja. Promene vremena utiču na celokupan organizam, a podjednako su ugroženi i zdravi i bolesni.

Naravno, hronični pacijenti doživljavaju pogoršanje osnovne bolesti u toku promene vremenskih uslova - kaže za Telegraf dr Crnković.


Prema njenim rečima, nagle promene temperature utiču na krvni pritisak, pa sve sve češće javljaju osobe koje se žale na ovu tegobu, a nažalost, sve je češće mladih.

- Ne izostaju ni reumatološki i onkološki bolesnici koji se žale na pojačane bolove. Dijabetičari uglavnom nemaju problem sa promenom vremena, na njih decembar i januar više utiču zbog hrane koja se najčešće služi u ovom periodu - naglašava doktora.

7 najčešćih posledica nagle promene vremena

- Simptome koji su posledice naglih promena vremena delimo na psihičke i fizičke. Najčešći psihički simptomi su umor, bezvoljnost, iscrpljenost i nesanica. Fizički su glavobolja, reumatske tegobe i porast krvnog pritska - navodi dr Crnković Slobodanka.

Na pitanje kako lakše možemo da prebrodimo nagle promene vremena, doktorka odgovara:

- Poželjno je biti fizički aktivan, jer tako možemo i da sprečimo pojavu nekih hroničnih bolesti. Takođe bi trebalo obratiti pažnju na ishranu i unositi više vitamina D.

Prema rečima naše sagovornice, promena temperature ne može da ostavi dugoročne posledice na organizam i njegovo zdravlje.

- Sve su to kratkoročne posledice i one nestaju čim se čovek navikne na vreme i promenu - zaključuje doktorka Slobodanka Crnković .

Autor: