AKTUELNO

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da su kod nas u proteklom periodu zabeležene visoke temperature što je iznad proseka za ovo doba godine, što, kako i sam ističe, može biti jedna od posledica promena raspoloženja kod građana.

Đurić dodaje da je u Srbiji danas došlo do zahlađenja, a da nas u narednim danima očekuje sneg. Đurić ističe da još večeras prvi sneg može da se očekuje i u nižim krajevima, ali da se za prestonicu još ne očekuju pahulje.

- Noćas će snega biti u južnim i zapadnim delovima Srbije - otkrio je meteorolog.

Kako je istakao, u sredu nas očekuje nagli porast temperatura, što zasigurno neće pogodovati pojedinim pacijentima.

Foto: TV Pink Printscreen

Doc dr Ivana Petrović sa Instituta sa kardiovaskularne bolesti Dedinje ističe da vremenske prilike zasigurno utiču na raspoloženje ljudi.

- Atmosferski pritisak, vlažnost i Sunce dosta utiču. Probudite se ujutro, boli vas glava, kažete da vam je nizak pritisak, neki kažu da ćete da živite sto godina, a ustvari to može da bude problem. Imate primarnu hipotenziju, gde vi ne znate za pravi razlog. To može da bude i kod zdravih. Tegobe traju 24 - 48 sati, i to prođe - kaže Petrović.

Kako Petrović dodaje, oni koji imaju povišen krvi pritisak, leti obično imaju niži, kada se obavezno menjaju terapije.

- Sve utiče, na rast i smanjenje pritiska. Nizak krvi pritisak jedni smatraju bolešću, dok drugi ne. U svakom slučaju takve stvari mogu da se reše ishranom, zdravim životom... - navodi Petrović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala, postoje 3 vrste krvnog pritiska tj. hipertenzije, jedan je vezan za hroničnu pojavu, drugi za nagle pokrete i ustajanje, a treći se javlja posle jela, kada se prejedemo, pa nam bude loše.

Kako je dodala, ljudi mogu da utiču na svoju hipertenziju i hipotenziju, koje su pojave sličnih simptoma.

- Mi kažemo pacijentima, da nekako nateramo sebe da zavolimo sneg, kišu, i sunce... Možemo voziti bicikl, šetati, jednostavno treba da nateramo sebe da ustanemo raspoloženi. Jer sve to može da utiče na naše stanje, da nam dan bolje započne - rekla je doktorka.

Doktorka dodaje da je neophodno da se svaka terapija vezana za kardiološka oboljenja mora biti redovna.

Autor:

#Meteoropate

#Vreme

#hipertenzija

#krvni pritisak