AKTUELNO

Doručak koji izaziva upale u telu često nam se reklamira kao najzdraviji, a uopšte nije tako!

Pokušavate da se hranite zdravije, odustali ste od peciva i kafe i tražite alternativu koja će biti prijatnija i za jelo, i za obim struka? Možda ćete posegnuti za nekim od kupovnih štanglica punih žitarica, zrnevlja i sušenog voća, ali to može da bude ozbiljna greška.

Iako ovakve štanglice imaju zdrave sastojke, kao što su ovsene pahuljice i orašasti plodovi, u kupovnoj varijanti mogu biti prepune štetnih aditiva, upozoravaju nutricionisti. Ako ih pojedete za doručak, podstiču upale u telu!

Štanglice od granole ili žitarica mogu da pojačaju upalu u telu, jer sadrže štetne aditive i druge sastojke koji imaju proinflamatorno dejstvo.

"Žitarice, pahuljice i proizvodi od njih kao što su štanglice deluju zdravo, i mnogi ih jedu za doručak, ali zapravo mogu da pojačaju upale u telu", rekla je nutricionistkinja Ejmi Dejvis.

"Mnoge od kupovnih verzija sadrže najpre dodati šećer, potom kukuruzni sirup, šećer od trske, sve su to sastojci koji podstiču upalne procese u telu", rekla je ona.

"Osim šećera, veliki problem su i prerađene masnoće kao što je sojino ulje, koje može doprineti upalnim procesima", objasnila je nutricionistkinja.