AKTUELNO

Nije svaki kompleks vitamina i minerala isti

Ako se oslanjate na vitamine i minerale kao podršku telu da ostane zdravo i izdrži sve dnevne izazove, možda uzimate i po nekoliko različitih tableta u toku dana. Ali nije svaki kompleks vitamina i minerala isti – neki od njih međusobno reaguju, smanjuju ili poboljšavaju apsorpciju, uvećavaju efikasnost, itd.

Najbolja kombinacija vitamina i minerala

Hranljive materije ni u hrani nikada nisu izolovane, već svaka namirnica sadrži čitav niz vitamina, minerala, vlakana, antioksidanasa i drugih sastojaka koji utiču jedni na druge.

Da biste iz svojih suplemenata izvukli maksimum i pritom osmislili što efikasniji sistem koji vam neće oduzimati puno vremena, niti vas terati da gutate deset različitih tableta dnevno, u nastavku teksta vam otkrivamo kako da kombinujete suplemente za najbolji učinak.

Vitamin D3 i magnezijum- kompleks vitamina i minerala za imunitet i dobro raspoloženje

Vitamin D3 će vam ojačati imunitet, kosti, zube i mišiće, a odgovoran je i za dobro raspoloženje. Njegov najdraži saputnik je magnezijum – mineral zadužen za zdravlje kostiju, pravilne mišićne kontrakcije i preko 600 različitih biohemijskih procesa koji se svakodnevno odigravaju u telu.

Magnezijum je važan kofaktor u metaboličkom putu vitamina D3, od poboljšanja apsorpcije u organima za varenje, preko stvaranja ovog vitamina u koži, do konačne razgradnje u jetri i bubrezima. Zato će manjak magnezijuma smanjiti i količinu raspoloživog vitamina D3 u telu. Ako imate u vidu da to vodi ka problemima sa srcem i krvnim sistemom, kostima i metaboličkim procesima, jasno je da treba da obratite pažnju na oba sastojka.

Vitamin D3 i kalcijum- kompleks vitamina i minerala za zdravlje naših kostiju, zuba i mišića

Još jedna kombinacija vitamina D3 koju vredi istaći je sa kalcijumom, mineralom na kom počivaju zdravlje naših kostiju, zuba i mišića.

Vitamin D3 poboljšava apsorpciju kalcijuma i reguliše njegov nivo u krvi. Ako je nivo ovog vitamina konstantno nizak, vremenom telo mora da posegne za rezervama kalcijuma iz kostiju. Rezultat je usporen rast (kod dece i mladih) odnosno krhke kosti (osteopenija, tj. osteoporoza) kod starijih osoba.

Čak i ako unosite kalcijum u dovoljnim količinama iz svih dobro poznatih izvora (mleko, jogurt, sir, i td.), nećete ga efikasno apsorbovati ako vam je vitamin D3 u manjku. Zato je ova kombinacija naročito preporučljiva za žene u menopauzi i osobe koje imaju sklonost ka krhkim kostima.

Foto: Promo/Bivits

Vitamin C i gvožđe- još jedan moćan kompleks vitamina i minerala

Još jedna kombinacija vitamina i minerala na koju vam skrećemo pažnju. Gvožđe igra brojne važne uloge u telu, od prenosa kiseonika do održavanja snažnog imuniteta. Koristi vitamina C su i više nego dobro poznate: bori se protiv slobodnih radikala, jača imunitet, pomaže kod prehlada i simptoma alergije, utiče na proizvodnju kolagena i održava mladolikost kože, i td.

Vitamin C ujedno i podstiče apsorpciju gvožđa, pogotovo iz biljnih izvora. Vaše telo je prilično efikasno u iskorišćavanju gvožđa iz suplemenata, mesa i ribe, ali to nije slučaj kada jedete zeleno lisnato povrće, koštunjavo voće, semenke i mahunarke – prirodne biljne izvore ovog minerala.

Zato je dobro kombinovati izvore gvožđa – bili oni iz hrane ili iz tablete – sa suplementima vitamina C, ili barem sa namirnicama bogatim ovim vitaminom (citrusi, paradajz, jagode, brokoli). Ova kombinacija se naročito preporučuje trudnicama, ženama tokom menstruacije, vegetarijancima i starijim osobama.

Vitamin B12 (kobalamin) i B9 (folat)

Ova dva vitamina spadaju u B vitamin kompleks, a zajedno učestvuju u procesu umnožavanja ćelija. Folat je naročito važan za pravilan razvoj embriona u ranom periodu trudnoće, pa je prvi i obavezni suplement koji se preporučuje ne samo trudnicama, već svim ženama koje planiraju trudnoću (obratite pažnju – preporuka se odnosi na folat, a ne na folnu kiselinu).

Osim što zajedno učestvuju u ćelijskim procesima, apsorpcija folata u velikoj meri zavisi od kobalamina da bi bio pravilno iskorišćen iz organa za varenje. Ako vam nedostaje jedan ili oba ova vitamina, pod rizikom ste da razvijete takozvanu makrocitnu anemiju kod koje su crvena krvna zrnca uvećana.

Ukoliko imate manjak folata u ranoj trudnoći, vaša beba je pod većim rizikom od ozbiljnih nervnih poremećaja. Zato je vrlo važno da obratite pažnju na ovu kombinaciju ako planirate proširenje porodice.

Vitamin B12 je često u deficitu kod osoba na vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani, a u poznijim godinama čest je manjak želudačnih sokova koji takođe može da dovede do nižeg nivoa ovog vitamina u krvi.

Magnezijum i cink

O važnosti magnezijuma smo već govorili iznad, dok je cink telu neophodan za pravilno varenje, efikasan rad imunog sistema, sintezu proteina i zdravlje kostiju. Cink povećava apsorpciju magnezijuma, a magnezijum pomaže telu da balansira nivo cinka u krvi na optimalnom nivou.

Dok većinu minerala ne treba uzimati zajedno pošto se takmiče za iste puteve apsorpcije, cink i magnezijum slobodno možete. Ne samo to, već ćete ovom kombinacijom postići sinergistički – odnosno, pojačan – efekat na kvalitet sna, oporavak mišića, regeneraciju kože i pravilan metabolizam.

Svi vitamini i minerali u jednoj tableti: da li je to moguće?

Iako bismo svi voleli da sve dnevne potrebe zadovoljimo jednom jedinom tableticom, to praktično nije moguće iz više razloga. Pre svega, za dobro zdravlje neophodna je izbalansirana ishrana, pa ni najkvalitetniji multivitamin ne može biti od pomoći ako se svakodnevno hranite brzom hranom i slatkišima. Sa druge strane, postoje vitamini i minerali koje ne treba kombinovati jer međusobno umanjuju efikasnost.

Ipak, neke prečice u suplementaciji je moguće pronaći i tako sebi olakšati svakodnevnu rutinu. Uz kvalitetan kompleks vitamina i minerala u pravim kombinacijama i optimalnim dozama, bićete sigurni da ste vašem telu pružili sve ono što vam u ishrani nedostaje.

Autor: M.M.