AKTUELNO

Sigurno ste do sada više puta čuli kako je neka namirnica “superhrana”. Da li ste se zapitali šta taj termin zapravo označava i odakle potiče? Kada i kako je određena hrana postala „superhrana“?

Iako se izraz pojavio relativno nedavno, potrebno je da se vratimo nekoliko stotina godina (pa i više) unazad kako bismo pravilno protumačili ovaj naziv.

Šta je superhrana?

Pričamo o vremenu kada medicina kakvu poznajemo danas nije postojala. Ljudi su se lečili uz pomoć prirode podneblja na kome su boravili. Tadašnji primitivni lekovi ono su što danas nazivamo superhranom, a njihova korist bila je poznata samo pojedinim lokalnim stanovnicima koji su je koristili za ishranu i lečenje.

Usavršavanje komunikacije, transporta i naučnog znanja o određenim namirnicama iz prirode doprinelo je da su nam postali dostupni izuzetno kvalitetni prehrambeni proizvodi širom planete.

Definicija Oksfordskog rečnika navodi da je superhrana „hranljiva hrana koja se smatra posebno korisnom za zdravlje i dobrobit čoveka“.

Superhrana je ne-medicinski termin, popularan u medijima, i odnosi se na hranu koja ima osobine kojim promoviše zdravlje, smanjuje rizik od bolesti ili poboljšava bilo koji aspekt fizičkog ili emocionalnog zdravlja. Ona uglavnom ima neobično visok sadržaj antioksidanata, vitamina ili drugih hranljivih materija.

Sibirska borovnica, izvor zdravlja- aronija

Sibirska aronija (Aronia melanocarpa), u Srbiji je poznata i kao sibirska borovnica. Ceđenjem ovih bobica, dobija se sok od aronije- neverovatno zdrav i učinkovit prirodni sok.

Aroniju mnogi stručnjaci smatraju najzdravijim voćem na svetu, a potiče iz Severne Amerike. Danas se uzgaja širom sveta- u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Nemačkoj, Bugarskoj, a od skoro i u našoj zemlji. Zanimljivo je da aronija nema prirodnih neprijatelja, a uz to- otporna je na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature!

Lekovitost superbobice – Šta je aronija?

Aroniju su kao prirodnu hranu i lek koristili još Indijanci. Dolaskom na evropsko tlo, nesto širu upotrebu plodovi i proizvodi od aronije dobijaju tek krajem prošlog veka. Koristi se sveža ili sušena a od nje se prave sokovi, čaj, džem, pekmez, vino, likeri…

Aronija ima malo kalorija i masti- 100 g svežih bobica aronije nosi svega 50 kalorija! Među žbunastim bobicama, ona je jedan od najbogatijih izvora antioksidantnih flavonoida, antocijanina i antioksidantnih vitamina, poput vitamina C (100 g sveže aronije sadrži oko 35% dnevno preporučenog unosa ovog vitamina), vitamina A, vitamina E, beta-karotena i folata, a sadrži i impresivan nivo minerala (kalijum, gvožđe, mangan), kao i dijetetskih vlakana.

Foto: Promo/Bivits

Dnevna doza aronije

Aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti. Najčešće je dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko se koristi u prahu, u obliku kapsule ili u obliku tečnog ekstrakta, preporučena dnevna doza je 150 do 400 mg, a uzima se nakon obroka.

Zavisno od telesne građe, dnevna doza je oko 30-ak bobica aronije dnevno. Što se tiče soka od aronije, on se pije u količini od 1-3 čašice za rakiju dnevno, pola sata pre obroka.

Hladno cedjeni sok od aronije- recept za sirup:

Sastojci:

2 kg bobica aronije (zamrznutih)

1 kg šećera

1 l vode

sveže ceđeni sok od 1 limuna

Priprema:

Kuvajte vodu i šećer do ključanja, pa ubacite zamrznute bobice aronije. Uz stalno mešanje, kuvajte dok smesa opet ne proključa, pa ostavite na vatri još nekih pet minuta, a onda pustite smesu da se ohladi.

Procedite je uz pomoć gaze, a bobice iscedite presom za krompir, kako biste dobili sav sok iz njih. Tako dobijen sok ponovo procedite preko gaze i kuvajte do ključanja, pa sklonite sa ringle. U još vreo sirup slobodno dodajte sok od limuna i dobro promešajte. Sipajte u staklene flaše, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Nakon otvaranja flaše, obavezno je držite u frižideru.

Upotreba:

Razblažite 50 ml dobijenog sirupa od aronije sa 100 ml vode, i popijte ovo za doručak ili užinu.

Za šta je sve dobra aronija?

Aronija podstiče mršavljenje i duže drži sitim, poboljšavajući celokupno zdravlje, što utiče povoljno na regulaciju kilaže. Ona poboljšava varenje jer organska jedinjenja sadržana u aroniji štite creva od opasnih bakterija, zbog svojih antioksidativnih i imuno-poboljšavajućih aktivnosti.

Istraživanja su direktno povezala aroniju i njihov sadržaj antocijanina sa smanjenjem rizika od nastanka raka debelog creva. Aronija može pomoći i sa krvnom slikom, jer ovo bobičasto voće karakteriše obilje vitamina i minerala, uključujući i gvožđe, vitamin C i folate- koji su veoma značajni za krvnu sliku, a posebno za tretman anemije. Aronija i trombociti su već uigran tim jer su nepogrešivi kod podizanja broja trombocita usled velike količine vitamina A i C, pa aronija blagotvorno deluje na zgrušavanje krvi.

Što se imuniteta tiče, aronija predstavlja jedan od najboljih prirodnih lekova, a karoteni koji se nalaze u ovim bobicama mogu da smanje oksidativni stres u očima, čime se sprečava pojava makularne degeneracije i usporava ili sprečava razvoj katarakte. Sadržaj kalijuma u aroniji je dovoljno vison da ima veliki uticaj na zdravlje srca, uglavnom zbog toga što je kalijum vazodilatator i može rasteretiti kardiovaskularni sistem.

Pored svega toga, postoji niz sastojaka u aroniji koje mogu da poboljšaju zdravlje i izgled vaše kože. Antioksidansi u njoj sprečavaju simptome starenja i mogu da zategnu kožu i učine da izgledate mlađe.

Nuspojave aronije

Da li znate li da se u engleskom jeziku za aroniju često koristi naziv „chokeberry„? To je kovanica dve reči: choke – gušiti, i berry – bobica. Onaj ko je aroniji nadenuo baš ime očigledno je dobro upoznao ovo njeno neugodno svojstvo- da podstiče skupljanje usta i grla, te utiče na refleks gutanja. Ovu neprijatnu osobinu, aronija duguje prirodnim adstringensima, sastojcima koji stežu tkivo.

Ipak, bez panike, spisak zdravstvenih benefita aronije itekako nadmašuje ovaj njen nedostatak, te samo treba biti posebno oprezan kada su u pitanju bebe, stariji ljudi ili osobe sa problemom sa gutanjem.

Kombinovanje aronije s drugim voćem ublažiće njenu gorčinu, i ovu lekovitu namirnicu učiniti privlačnom svima- deci, kao i osobama osetljivijeg nepca!