AKTUELNO

Možda vam se dogodilo da prisustvujete tome da vaša mačka iznenada ustanu, nakon što je mirno spavala, napravi par koraka i uputi vam prazan pogled.

Nije vredelo što ste je zvali po imenu, mazili ili čak uspostavili kontakt očima sa njom, jer je izgledalo kao da je ona u nekom drugom svetu. Takvo nešto zaista može da bude zastrašujuće i nema sumnje da ste se zapitali da li ona možda hoda u snu.

Mačke su „ozloglašene“ spavalice i većina nas je prilično ljubomorna na njihovu sposobnost da spavaju bilo gde i bilo kada. Uz sve to vreme koje provedu spavajući, ne možete, a da se ne zapitate da li i sanjaju, ili još važnije da li mogu da iskuse hodanju u snu poput ljudi. Najkraće rečeno: mačke ne hodaju u snu kao ljudi, a u redovima koji slede otkrivamo vam i zašto.

Ciklusi spavanja mačaka

Za razliku od ljudi, mačke provode dosta sati spavajući, jer instinktivno znaju da im je to potrebno kako bi dopunile svoj nivo energije. Prosečna mačka dnevno spava i po 15h, dok starije mačke dostižu cifru i od 20h. Sa tako dugim intervalima spavanja logično je da se zapitate da li mačke imaju iste cikluse spavanja kao i ljudi. Stručnjaci za ponašanje životinja tvrde da mačke, poput nas, prolaze kroz različite faze sna. U pitanju su REM faza (brzi pokret očiju) i ne-REM faza. Većina snova, dešava se tokom REM dubokog sna. Tokom ove faze mačka može sanjati o svojim lovačkim iskustvima ili nekom lošem događaju iz prošlosti. Iako su veliki mišići u ovom trenutku uglavnom paralisani, možda ćete ipak primetiti neke trzaje ruku ili nogu. Budući da osim lepih, mačke mogu da imaju i loše snove, nije preporučljivo buditi mačku koja ima noćnu moru, jer bi vas mogla pomešati sa onim kog sanja.

Hodanje u snu i mačke

Hodanje u snu je nešto sasvim drugačije od klasičnog sanjanja, bilo lepih ili ružnih snova. Dok je hodanje u snu uobičajeno kod ljudi, a posebno kod dece, ovaj fenomen se skoro nikad ne dešava savršeno zdravim mačkama. Hodanje u snu je pojava koja se kod ljudi manifestuje u vodu hodanja dok se osoba nalazi u dubokom snu. Ovo se obično dešava pola sata pre ulaska u REM fazu. Hodanje u snu se događa kada se veliki mišići ne parališu, kao što bi trebalo jer postoji nedovoljan nivo GABA ili gama-aminobuterne kiseline u telu.

S druge strane mačke to ne doživljavaju. Iako mogu da se trzaju u snu, pa čak i da se usprave i naprave par koraka, zdrave mačke ne hodaju u snu kao ljudi. Izuzetak od ovog su mačke koje su pretrpele neki oblik oštećenja mozga, koji može da dovede do pojave hodanja u snu.

Autor: