AKTUELNO

Ovo je neophodno!

Bilo da uopšte nikada niste razmišljali o stanju zdravlja vašeg srca i krvnih sudova ili pak, pazite na tosilom prilika jer ste otkrili da imate problem sa kardiovaskularnim sistemom, najvažnija stvar zazdravlje srca od koje svi krećemo jeste prevencija. A ona se ostvaruje putem zdrave ishrane, naprvom mestu, potom svakodnevne umerene fizičke aktivnosti, kontrolom stresa, kvalitetnim snom,kao i redovnom proverom stanja zdravlja srca, kao i opšteg zdravlja, putem lekarskog pregleda.

Put do zdravog srca ide prvenstveno putem zdrave ishrane. Pomoću sledećih lako dostupnih ijednostavnih za pripremanje namirnica, koje se mogu uklopiti u vaše svakodnevne obroke, grickalicedeserte, ćete istrajati u nastojanju da sačuvate i unapredite zdravlje srca. Pa, da vidimo, koje su tonamirnice?

1. Prvi izbor za zdravlje srca- riba i riblje ulje!

Riba, posebno vrste masne ribe kao što su losos, sardine i skuša, snabdevaju naš organizam omega-3masnim kiselinama zvanim DHA i EPA. Prema Američkoj asocijaciji za zaštitu zdravlja srca [1], omega-3 masne kiseline mogu da pospeše zdravlje srca, posebno kod ljudi koji imaju visok rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Ovo je jedan od razloga zašto je preporučeno da se konzumira ribanajmanje dva puta nedeljno.

Ne volite ove vrste ribe ili ribu uopšte? U tom slučaju, preporučuje se konzumacija ribljeg ulja koje jetakođe bogato omega-3 masnih kiselinama.

2. Mahunarke

Mahunarke- uključujući leblebije, grašak, pasulj i sočivo – su prepune vlakana i drugih hranljivihsastojaka koji su odlični za zdravlje srca. U jednom pregledu i meta-analizi 2014. u časopisu CanadianMedical Association Journal [2], ustanovljeno je da konzumacija jedne porcije mahunarki dnevnosmanjuje „loš“ LDL holesterol za oko 5%. Supe i čorbe na bazi sočiva i graška su dobar način dapovećate unos mahunarki. Takođe to su i grickalice poput leblebija ili humusa.

Foto: Promo/Promo

3. Zdravlje srca pospešuje i bobičasto voće!

Izaberite svoje omiljeno voće iz ove grupacije – borovnice, maline ili kupine.  Stvorite naviku da ihkonzumirate za doručak uz ovsenu kaše ili jogurt. U studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports [3], u 22 kontrolna ispitivanja na 1.251 ispitanika, zaključeno je da konzumiranje bobica možesmanjiti loš- LDL holesterol, sistolni krvni pritisak, glukozu u krvi i indeks telesne mase.

4. Crna čokolada i bademi-za užitak i zdravije srce!

Ako tražite slatko-slanu užinu, bademi prekriveni kakaoom ili crnom čokoladom su odlična opcija.Nasumično kontrolisano ispitivanje objavljeno 2017. godine u časopisu Journal of American HeartAssociation [4] obavljeno na 31 odrasloj ili gojaznoj odrasloj osobi, otkrilo je da oni koji su u svojuishranu dodali malo kakao praha i oko jednu do dve štangle crne čokolade i badema (ili samobadema), nakon četiri nedelje su doživeli poboljšanje krvne slike nego ljudi koji nisu konzumirali ovenamirnice. Bademi sa niskim sadržajem zasićenih masti i visokim sadržajem nezasićenih masnihkiselina su naročito odličan izbor za zdravlje srca.

5. Za zdravlje srca, kao i snagu mišića bitan je i spanać!

Već znate da je spanać posebno zdrava hrana, ali osim vitamina i minerala koje sadrži, prepun jemanje poznate komponente-nitrata. Ovo jedinjenje može pomoći organizmu da proizvodi azotnioksid, za koji je dokazano da pomaže opuštanju krvnih sudova, kako bi se povećao protok arterijskekrvi. U studiji objavljenoj 2015. godine u časopisu Clinical Nutrition Research [5] , 27 učesnika sudopunili svoju ishranu sa supom od spanaća, koji je prirodno bogat u nitratima, ili supom od špargli(koja ima nizak nivo nitrata) sedam dana. Rezultati su bili sledeći: konzumenti spanaća je zabeležilismanjenje u merenju krvnog pritiska. Još jedan dobar izvor nitrata je repa. Salate od spanaća i repemože biti upravo ono što je vašem srcu potrebno.

Foto: Promo/Promo

6. Kikiriki

Već znate da su orašasti plodovi poput badema odlični za vaše srce, ali ne zaboravite na kikiriki. Ustudiji objavljenoj 2017. godine u časopisu Journal of American College of Cardiology [6], istraživačisu otkrili da su ljudi, koji su jeli kikiriki najmanje dva puta nedeljno, imali 15 i 10 % manji rizik odkoronarne bolesti srca i moždanog udara, u poređenju sa onima koji nisu jeli kikiriki. Zanimljivo je dakonzumiranje maslaca od kikirikija nije bilo povezan sa zdravljem srca. Stoga se držite grickanjakikirikija u sirovoj formi, i vaše srce će vam biti zahvalno zbog toga.

7. Kafa

Vaš jutarnji ritual skoro sigurno uključuje šolju tople kafe, i uopšte nema razloga da od ovog ritualaodustanete. Naime, u sistematskom pregledu i meta-analizi na više od 1,2 miliona učesnika, ufebruarskom broju časopisa Circulation [7], istraživači su otkrili da ljudi koji piju jednu do tri šoljicekafe dnevno imaju manji rizik od bolesti srca, u poređenju sa ljudima koji uopšte ne piju kafu. Zašto?Kafa je bogata jedinjenjima kao što su hlorogenska kiselina, kofein, kao i mineralima kalijumom imagnezijumom. Sve navedeno može biti razlog zašto kafa može da pomogne u smanjenju rizika odupale srčanog mišića i boljoj insulinskoj osetljivosti.

Za zdravlje srca - Magnall® Cardio!

Da biste održali vaše srce zdravim, pored kvalitetne ishrane, preporučena je i suplementacijamineralima i vitaminima. Na taj način možete doprineti normalnoj funkciji i radu srca i krvnih sudova.

Foto: Promo/Magnall

Magnall® Cardio je jedinstvena formulacija magnezijuma, vitamina B6 i vitamina K2, koja pružapodršku vašem srcu i krvnim sudovima u obavljanju fizioloških funkcija.

Aktivni sastojci preparata Magnall® Cardio doprinose održavanju normalne cirkulacije krvi, i samimtim doprinose održavanju normalnog krvnog pritiska, a takođe utiču i na balans elektrolita, čimedodatno doprinose normalnoj cikulaciji krvi.

Reference:

1. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/fish-and-omega-3-fatty-

2. http://www.cmaj.ca/content/186/8/E252

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804301/

4. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.116.005162

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525132/

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5762129/pdf/nihms907764.pdf

7. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.005925

Autor: M.M.