AKTUELNO

Zavist prema drugima je loša po psihičko zdravlje, te pokušajte da je se oslobodite.

Poređenje s drugima nije nimalo dobro po psihičko zdravlje, a da biste to prestali da radite, uzrok morate da potražite u sebi.

Očigledno je da, čim se poredite s drugima, niste zadovoljni sobom, pa je potrebno da uvedete neke promene.

Naravno, uvek treba da imate na umu da ne postoji osoba koja nema probleme, samo ih uspešno prikriva, te upoređivanje s drugima gubi smisao.

Preterana potreba da živite u koži nekog drugog može u velikoj meri da utiče na vaše kapacitete da rešavate sopstvene probleme, kao i da uvidite da vama nije tako loše kao što mislite. Zahtevi i nerealna očekivanja od vas samih i vašeg života stvaraju ozbiljne frustracije koje pokušavate da rešite tako što se identifikujete s nekom osobom koja izgleda onako kako biste vi želeli da izgledate.

Tada ne razmišljate dovoljno kritički i verujete u projektovanu sliku koja je prepuna idealizacija.

Kako da izađete iz začaranog kruga upoređivanja s drugima?

Da biste se osećali bolje u svojoj koži, potrebno je da preispitate šta je to zbog čega ste toliko nezadovoljni. Potrebno je da identifkiujete samosabotirajuće ideje kako život zaista izgleda iz tuđe perspektive.

Svako od nas je u nečemu dobar, stoga je energiju koju ulažete u maštanju o bajkovitom životu drugih bolje da uložite u otkrivanju onih ciljeva koji su za vas dostižni i koji će vas učiniti srećnim. Preterivanje u očekivanju na osnovu nemogućeg je zamka koju sami sebi pravite, stoga možete da izađete iz nje tako što ćete početi da razmišljate o dovoljno “malim” stvarima koje mogu da vas učine zadovoljnim.

Stavite fokus na ono što imate, a ne na ono što nemate
Promenom fokusa sa onog što nemate na ono što imate je jedan od prvih koraka u uspostavljanju realnije slike i osećanja u vezi sa tim. Oslobodite se tereta da po svaku cenu morate da uspete, a naročito upoređivanja s uspesima drugih.

Autor: