AKTUELNO

Ako osećate nervozu, koristite ekstrakte ovih biljaka.

Ako u poslednje vreme osećate stres i nervozu, vreme je da zastanete i odmorite organizam.

U tome mogu da vam pomognu prirodni lekovi za smirenje koji organizam oslobađaju od stresa i obezbeđuju miran san.

Neki od najčešće korišćenih biljnih ekstrakata za ublažavanje stresa, napetost i nervoze su valerijana, matičnjak, pasiflora i glog.

Valerijana

valerijana doprinosi opuštanju, očuvanju mentalnog balansa u slučaju napetosti i stresa, očuvanju smirenosti, smanjenju razdražljivosti, lakšem održavanju sna. Ekstrakt korena valerijane sadrži velike količine aminokiselina koje ispoljavaju sedativni efekat.

Pasiflora

Doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, normalnoj psihološkoj funkciji i skraćenju vremena potrebnog da osoba zaspi. Ekstrakt herbe pasiflore sadrži flavonoide, glikozide i etarsko ulje i preporučuje se kod stanja opšte uznemirenosti, uzbuđenosti, histerije, teškog uspavljivanja.

Matičnjak

Pomaže u održavanju pozitivnog raspoloženja i očuvanju mentalnog i fizičkog blagostanja, doprinosti opuštanju i dobrom kognitivnom funkcionisanju. Ekstrakt lista matičnjaka sadrži etarska ulja, flavonoide, fenolkarbonske kiseline, triterpenska jedinjenja, aktivne sastojke koji ispolajvaju sedativna i antioksidativna svojstva.

Glog

Doprinosti normalnoj funkciji srca i kardiovaskularnog sistema, kao i normalnoj funkciji digestivnog trakta. Konzumiranje gloga pozitivno deluje na simptome kao što su brzo zamaranje, nedostatak vazduha pri naporu, letargičnost, kašalj pri naporu, smanjena sposobnost za različite fizičke aktivnosti.

Ekstrakt ploda gloga sadrži flavonoide, aromatične amine, glikozide, i koristi se kao tradicionalno biljno sredstvo za ublažavanje privremenih simptoma srčanih tegoba (alpitacija, osećaj ubrzanog rada srca usled blage anskioznosti) u slučajevima kada su isključena ozbiljna medicinska stanja, a takođe se primenjuje za ublažavanje blagih simptoma mentalnog stresa i kao pomoć prilikom uspavljivanja.

Uz ove biljne ekstrakte, sastojci koji takođe mogu da budu korisni u cilju opuštanja nervnog sistema, odnosno lakšeg nastupanja sna i očuvanja njegovog kvaliteta su magnezijum i melatonin.

Magnezijum je esencijalni mineral neophodan za odvijanje svih važnih bioloških procesa u organizmu, uključujući proizvodnju ćelijske energije, kontrakciju mišića, prenos nervnog impulsa i regulaciju vaskularnog tonusa. Magnezijum doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, normalnom funkcionisanju nervnog sistema i mišića, smanjenju umora i iscrpljenosti.

Melatonin je glavni hormon epifize i odgovoran je za regulisanje cirkadijalnog ritma, kao i regulisanje sezonskih odgovora na promene u dužini dana (koje mogu dalje da utiču na promene u reproduktivnom statusu, ponašanju i telesnoj masi). Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog da osoba zaspi u ublažavanju subjektivnih osećaja povezanih sa promenom zona pri putovanju avionom.

Autor: