AKTUELNO

Ako imate obilno krvarenje, nemojte da se izlažete riziku.

Svakoj ženi može da se desi da dobije menstruaciju na letovanju, što je često uzrokovano i samom promenom klime.

Postoje i opcije da pomoću kontraceptivnih pilula odložite menstruaciju, ali pre nego što to uradite, vrlo je važno da se informišete i porazgovarate sa ginekologom.

Menstruacija na letovanju može u velikoj meri da pokvari kvalitet odmora, pogotovo ako je praćena bolnim grčevima u stomaku i nervozom, koji će negativno uticati na vaše raspoloženje.

Oko pitanja da li se treba kupati u moru za vreme menstruacije ili je to strogo zabranjeno, mišljenja su podeljena.

Menstruacija tokom letovanja ne predstavlja nikakav veliki rizik po zdravlje, naročito ako odlučite da se kupate u moru u ovom periodu. Međutim, nije na odmet da se pridržavate nekoliko saveta kako biste izbegli potencijalne neprijatnosti.

Upotreba tampona

Ako imate blaga menstrualna krvarenja, bezbedno je da se kupate u moru već od prvog dana menstruacije, uz upotrebu tampona. Tampon morate da menjate nakon svakog izlaska iz vode, a kupaći kostim i peškir na kojem sedite moraju uvek da budu suvi. Ako imate obilne menstruacije, najbolje je da u potpunosti izbegavate kupanje u moru i izlaganje suncu, makar prva tri dana ciklusa.

Nikako u ledenu vodu

Ako je voda previše hladna, nemojte da se kupate u moru. Hladnoća sužava krvne sudove, što dovodi do narušavanja prirodnog procesa menstruacije. Svako narušavanje menstrualnog ciklusa nije zdravo i trebalo bi da izbegavate sve što dovodi do njegovog remećenja. Ako izbegavate situacije koje mogu da pogoršaju vaše stanje, neprijatnost će biti svedena na minimum.

Menstruacija na letovanju i izlaganje suncu

Izbegavajte izlaganje suncu kada je ono najjače – između 11 i 16 časova. Osim toga što je sunčanje u tom periodu nezdravo za kožu, usled toplote se šire krvni sudovi, pa može doći do takozvanog odliva. Da biste sprečili ovu neprijatnost, najbolje je da za sunčanje izaberete vreme do 11 sati pre podne i posle 16 časova.

Autor: