AKTUELNO

Lepota i zdravlje idu „ruku pod ruku“ zajedno

Čuveni grčki filozof, Platon, govorio je da je „lepota u oku posmatrača“. Svako oko vidi svoju lepotu, i o ukusima ne treba raspravljati, kao što ne treba raspravljati ni o tome da bez zdravlja nema ni lepote.

U nekim davnim vremenima, kada nisu postojale sve današnje dijagnostičke procedure, koliko je neko bio zdrav procenjivalo se uglavnom na osnovu izgleda, odnosno, na osnovu toga koliko je neko „lep“ . Tačnije, gledali su se uhranjenost, izgled zuba, kvalitet i izgled kože, kose, kostiju, kao i mnoge druge komponente, i na osnovu svega toga su se izvodili zaključci o nečijem zdravstvenom stanju.

Dakle, lepota i zdravlje idu „ruku pod ruku“ zajedno. BiVits ACTIVA LEPA OD GLAVE DO PETE je, zapravo, paket zdrave lepote, u kom se nalaze Vitamin C acerola, Kalcijum-Magnezijum-Cink i Beta karoten.

Lepota i Vitamin C acerola

Jedan od glavnih mehanizama biološkog starenja ćelija, ali i starenja kože jeste oksidativni stres, odnosno poremećaj ravnoteže između antioksidanata i slobodnih radikala. Slobodni radikali, koji se nađu u višku, odgovorni su za oksidativni stres i sam proces starenja.S druge strane, jedan od najmoćnijih antioksidanata je vitamin C, koji upravo vraća narušenu ravnotežu, eliminiše slobodne radikale u višku, i sprečava oksidativni stres i dalje oštećenje i starenje ćelija. Vitamin C obogaćen ekstraktom ploda acerola, ima značajno pojačano antioksidativno dejstvo.

Zašto Kalcijum-Magnezijum-Cink za lepotu?

Nema zdrave lepote, bez zdravih kostiju, zuba i posture celog tela. Sa starenjem se koštana masa i gustina kostiju smanjuju dovodeći do nastanka dva veoma rasprostranjena i ozbiljna stanja, a to su osteopenija i osteoporoza.

Osteopenija predstavlja početni gubitak koštane mase, koji prethodi nastanku osteoporoze- značajnom sniženju gustine kostiju, koje za posledicu ima veću poroznost kostiju i česte spontane patološke frakture kostiju.

Žene u menopauzi su posebno vulnerabilna grupa, obzirom da smanjenje nivoa estrogena, rezultuje i smanjenjem koštane gustine. Adekvatna nadoknada kalcijuma doprinosi očuvanju zdravlja kostiju i prevenciji nastanka osteopenije i osteoporoze.

Foto: Promo/Bivits

Magnezijum za zdravlje i lepotu

Magnezijum, takođe, utiče na zdravlje kostiju. Oko 60 % magnezijuma u telu, nalazi se skladišteno upravo u kostima, dok se preostalih 35 % nalazi u skeletnim mišićima, te magnezijum doprinosi i relaksaciji mišića.

Pored kostiju i skeletnih mišića, magnezijum utiče i na širenje krvnih sudova-vazodilataciju, snižava krvni pritisak, i povoljno utiče na kardiovaskularne bolesti, posebno na regulaciju aritmija.

U mnogim studijama je pokazano da magnezijum povoljno utiče i na nervni sistem. Deluje analgetski (ublažava bolove), a, u odgovarajućim dozama, se posebno primenjuje u profilaksi i lečenju glavobolja, migrena, ali i kupiranju akutnog migrenoznog napada. Pored analgetskog, magnezijum ima i antidepresivno i anksiolitičko dejstvo.Cink je mikroelement koji je neophodan za normalnu funkciju preko 100 enzima, koji učestvuju u vitalnim hemijskim reakcijama, potpomaže rast i obnavljanje ćelija i pojačava imuni odgovor.

Kombinacija Kalcijum-Magnezijum-Cink doprinosi očuvanju zdravlja kostiju, mišića, nervnog sistema, kao i opšteg zdravlja, a samim tim i lepote.

Lepota i Beta karoten

Bez zdrave kože nema ni lepote. U letnjim mesecima, o zdravlju kože mora posebno da se povede računa.

Beta karoten ima snažno antioksidativno dejstvo, te štiti, posebno ćelije kože, od oštećenja ultraljubičastim zracima, a pored toga, utiče i na lepotu i mladost kože.Pored kreme za sunčanje sa adekvatnim faktorom zaštite, beta karoten je dobar način očuvanja i nege kože, posebno u letnjim mesecima.

Ono što je važno naglasiti, jeste da poseban oprez kod suplementacije beta karotenom treba da imaju pušači i osobe koje zloupotrebljavaju alkohol u prekomernim količinama.Cigarete i alkohol nikako nisu poželjne za lepotu, a studije su pokazale i da kod ovih osoba suplementacija beta karotenom značajno povećava rizik za nastanak karcinoma pluća, kao i drugih oblika karcinoma i nekih srčanih bolesti.

Zbog toga se suplementacija beta karotenom ne savetuje osobama koje su pušači ili bivši pušači, kao i osobama koje konzumiraju velike količine alkohola.

Mislite o svom zdravlju na vreme, i uvek u dogovoru sa vašim lekarom, birajte najbolje za sebe. Ne zaboravite da lepota i zdravlje nisu destinacija, već put koji traje, a neka BiVits ACTIVA LEPA OD GLAVE DO PETE, paket zdrave lepote, bude vaš saveznik na tom putu.

Autor: Pink.rs