AKTUELNO

Sezona praznika, raznovrsne hrane i opuštanja počinje! Kako ostati umeren ili na posebnom režimu ishrane kada je trpeza tako šarena i ukusna.. Pogače, pite, specijaliteti od mesa, delikatesi, začinjena i masna hrana donose nam puno uživanja, neko kilo viška, ali i potencijalne zdravstvene probleme. Šta su zapravo hemoroidi?

Hemoroidi su normalna anatomska vaskularna struktura u analnom kanalu. Imaju ulogu zadržavanja kontinencije (sprečavanja nekontrolisanog izlivanja stolice), a svojim izgledom jastučeta sastavljenog od venskih i vezivnih struktura i svojom pozicijom štite analni kanal.

Hemoroidni jastučići su deo normalne ljudske anatomije i postaju patološka bolest tek onda kada na njima dođe do abnormalnih promena.

Tek uvećani i otečeni hemoroidi predstavljaju patološko stanje. Uvećani hemoroidi ili šuljevi su otečeni i bolni, ali normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom, slično proširenim venama na nogama. Najčešći uzrok nastanka hemoroida (šuljeva) je preterano naprezanje pri crevnim pokretima (crevna peristaltika). Vene oko anusa imaju tendenciju da se rastežu pod pritiskom, što može dovesti do toga da se izboče ili oteknu. Dodatni elementi za nastanak hemoroida su preterano sedenje, trudnoća, hronični zatvor ili čak jedna tvrđa stolica, genetska predispozicija, starenje, dijareja, infekcije tog područja, visok pritisak, podizanje tereta. Ponekad veoma ljuta i začinjena hrana takođe može usloviti pojavu hemoroida. Čak 50 % populacije iznad 50 godina starosti ima hemoroide. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak koji uvećanje materice ima na tu regiju, hormonske promene, kao i naprezanje prilikom porođaja, znatno povećavaju rizik od nastanka hemoroida, ali kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem. Nije slučajno što su baš proširene vene i hemoroidi dve najčešće bolesti savremenog čoveka.

Foto: Promo/Pharmanova

Hemoroidi mogu biti spoljašnji i unutrašnji, u zavisnosti koji deo venskog spleta rektuma je obuhvaćen otokom i eventualno trombozom. Unutrašnji i spoljašnji hemoroidi se ispoljavaju različito, međutim mnogi ljudi imaju kombinaciju ova dva tipa.

Posle višegodišnjeg postupka razvoja, ispitivanja i notifikacije proizvoda na nivou evropskog ocenjivanja i odobrenja, Pharmanova pušta u promet Avaricon® Hemor krem prvi domaći proizvod za tretman hemoroida u klasi medicinskih sredstava:

• sa evropskom notifikacijom (obeleženo prepoznatljivom oznakom CE)

• sopstvenom kliničkom studijom

Avaricon hemor krem sa unapređenim sastavom, sadrži:

natrijum-hijaluronat- reepitalizuje i obnavlja tkivo

ekstrakt nevena-regeneriše tkiva koja sporo zarastaju

ekstrakt hamamelisa -antiinflamatorno, lokalno hemostatsko i regenerativno dejstvo

esencijalno ulje nane-antiseptičko i blago analgetsko dejstvu, pruža prijatan osećaj blagog hladjenja iritirane kože i sluznice.

Avaricon hemor krem iAvaricon vlažne maramice su proizvodi koji se koriste kao lokalna terapija za olakšavanje tegoba izazvanih spoljašnjim i unutrašnjim hemoroidima (bol i osećajpečenja, svrab i krvarenje).

Pre upotrebe pročitati uputstvo! O nameni i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte se sa lekarom ili farmaceutom. 

Autor: