AKTUELNO

Većina ljudi nikada nije čula za vitamin K2. Ovaj vitamin je redak u zapadnoj ishrani i do skoro nije dobio veliku pažnju van naučnih krugova.

Međutim, ovaj moćni nutrijent igra ključnu ulogu u mnogim aspektima vašeg zdravlja. Štaviše, mnogi lekari smatraju da vitamin K2 može biti karika koja nedostaje između ishrane i nekoliko hroničnih bolesti. 

Primer je da se od 1961. godine injekcija vitamina K1 daje svim novorođenčadima kako bi se sprečila hemoragijska bolest koja nastaje zbog nedostatka vitamina K. Kada se beba rodi, crevni trakt je sterilan. Pošto se glavni izvor vitamina K (u obliku K2) sintetiše iz crevnih bakterija, a većina žena nema visoke koncentracije vitamina K u svom mleku, beba mora da se osloni na količinu vitamina K koja se isporučuje kroz placentu pre nego što se crevna mikroflora ne uspostavi.

Danas je poznato da ne mora samo novorođenčad imati koristi od suplementacije vitaminom K, jer novi klinički podaci pokazuju ogromne prednosti u prevenciji i lečenju osteoporoze, reumatoidnog artritisa i srčanih bolesti.

Šta je vitamin K2?

Vitamin K je otkriven 1929. godine kao esencijalni nutrijent za koagulaciju krvi, što je naučni izraz za zgrušavanje krvi. Prvo otkriće je objavljeno u nemačkom naučnom časopisu, gde je nazvan „Koagulationsvitamin“. Odatle dolazi K u imenu vitamina K. Otkrio ga je i stomatolog Veston Prajs, koji je proputovao svet početkom 20. veka, proučavajući odnos između ishrane i bolesti u različitim populacijama. Na svom putešestviju ka Istoku je otkrio da je neprerađena hrana bogata neidentifikovanim hranljivim materijama koji su očigledno pružali zaštitu od karijesa i hroničnih bolesti. On je ovaj misteriozni nutrijent nazvao aktivatorom Ks. Sada se veruje da je to bio vitamin K2.

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima i najpoznatiji je po svojoj ulozi u proizvodnji faktora zgrušavanja. Postoji nekoliko oblika vitamina K označenih kao K1, K2 i K3. Prvi oblik, K1 ili filohinon, potiče iz biljnih izvora. K2 ili menahinon proizvode bakterije koje se nalaze u nekim fermentisanim namirnicama i on se nalazi u životinjskoj hrani i fermentisanoj hrani. K3 je sintetički oblik vitamina K.

Vitamin K se često zanemaruje kao vitamin koji se dodatno uvodi u ishranu jer se smatra da je njegov nedostatak prilična retkost, pošto postoje dobri izvori K1 u ishrani a crevne bakterije mogu da proizvedu K2. Bogati izvori vitamina K1 su tamnozeleno lisnato povrće, brokoli, zelena salata, kupus, spanać i zeleni čaj. Dobri izvori su i špargle, ovas, cela pšenica i svež zeleni grašak.

Istočnjačka ishrana je posebno bogata ovim vitaminom. U pitanju je specifična kulinarska cultura u kojoj se prednost daje fermentisanom zrnu soje koje obiluje vitamin K2, mesu jegulje, kimčiju (fermentisani kupus)…

Foto: Promo/Magnall

Zdravstvene prednosti vitamina K2

Jedna od njegovih najvažnijih funkcija je da reguliše taloženje kalcijuma. Drugim rečima, on podržava kalcifikaciju kostiju i sprečava kalcizaciju krvnih sudova i bubrega. U kontrolisanim studijama na ljudima, istraživači su takođe primetili da suplementi vitamina K2 generalno poboljšavaju zdravlje kostiju i srca. Vitamin K2 obezbeđuje i zdravo zgrušavanje krvi, sprečavajući prekomerno krvarenje i modrice kada se krvni sudovi povrede.

Neobično je da još uvek ne postoji precizan preporučeni unos oko koga se slažu svi istraživači. z asada vlada stav da bi trebalo bi da dobijate između 90 i 120 mikrograma vitamina K – ali, ovaj zaključak se zasniva na vitaminu K1 potrebnom za sprečavanje krvarenja.

Naučnici koji proučavaju efekte vitamina K2 sugerišu da njegove prednosti dolaze sa dnevnim unosom između 10 i 45 mikrograma. Ipak, u prosečnoj ishrani, oko 90% konzumiranog vitamina K je K1.

K2 u ishrani podržava:

Zdravo srce i vitamin K2

Vitamin K2 razgrađuje kalcijum u našim telima, a ovaj efekat pomaže u sprečavanju stvaranja tvrdih naslaga (kalcijuma i masnog materijala) u zidovima arterija. Glatki i fleksibilni krvni sudovi obezbeđuju zdravu cirkulaciju, smanjujući rizik od štetnih krvnih ugrušaka i srčanih oboljenja.

Istraživanja pokazuju da rizik osobe da umre od srčanih bolesti opada za 9% na svakih 10 mikrograma konzumiranih dnevno.

Foto: Promo/Magnall

Atikancerogena svojstva

Istraživači su otkrili da vitamin K2 može usporiti ili zaustaviti aktivnost ćelija raka. Druge studije pokazuju da njegov redovni unos može poboljšati stopu preživljavanja i smanjiti ponovnu pojavu raka. Međutim, ove studije su se fokusirale samo na određene vrste raka, poput jetre i prostate, tako da je potrebno mnogo više istraživanja.

Jake kosti i vitamin K2

Našem telu je potreban kalcijum za izgradnju i održavanje kostiju. Kada razgrađuje kalcijum u našim telima, vitamin K2 aktivira protein koji pomaže mineralu da se veže za naše kosti kako bi obavio svoj “posao”.

Vitamin K2 i magnezijum

Vitamin K2, zajedno sa vitaminom D i magnezijumom, osigurava da se kalcijum efikasno rasporedi i koristi u telu. Magnezijum i vitamin D su potrebni da pomognu apsorpciju kalcijuma, dok vitamin K2 obezbeđuje da se kalcijum pravilno deponuje tamo gde je potreban, u kostima, a ne u arterijama.Pored toga, ova kombinacija je odlična i za srce.

Formulaciju u kojoj se nalazi idealna razmera ova dva važna nutrijenta, pronaći ćete u kapsulama prirodnog dodatka ishrani Magnall® Cardio.

Foto: Promo/Magnall

Magnall® Cardio je formulacija magnezijuma, vitamina B6 i vitamina K2, koja pruža podršku vašem srcu i krvnim sudovima u obavljanju fizioloških funkcija. Njegovi sastojci doprinose održavanju normalne cirkulacije krvi, i samim tim doprinose održavanju normalnog krvnog pritiska, a takođe utiču i na balans elektrolita, čime dodatno doprinose normalnoj cikulaciji krvi.

Zbog svog jedinstvenog sastava, ovaj preparat utiče i na krvne sudove tako što povećava njihovu elastičnost i doprinosi smanjenju rizika za nastanak srčanog i moždanog udara.

Preporučuje se kod osoba sa kardiovaskularnim tegobama, dijabetesom tipa 2, kao i kod sportista i osobama pod velikim fizičkim naporom, takodje i svim osobama koje brinu o zdravlju svog srca i krvnih sudova.

Autor: Pink.rs