AKTUELNO

Zaboravite na ove priče.

Krajnje je vreme za razbijanje predrasuda i mitova o tome kako žensko telo treba da izgleda i čemu služi. Zato vam donosimo listu pet pogrešnih verovanja o ženskom telu u koje niko ne bi trebalo da veruje.

1. Glavna svrha ženskog tela je rađanje dece

Sposobnost rađanja nije ono što nas čini ženom. Tradicionalna verovanja prema kojima nas upravo to definiše treba što pre izbrisati iz memorije.

Svođenje ženskog roda na matericu nije uvreda samo ženama koje svesno odaberu da ne žele da rađaju nego i onima koje iz bilo kojih zdravstvenih razloga to ne mogu. Glavna svrha našeg tela jeste da nas nosi prema našim ciljevima, kakvi god oni bili.

2. Naše telo treba sređivati do “savršenstva”

Ženska tela nisu projekti, a ključ našeg uspeha i sreće nije u njihovom usavršavanju. Naše telo neće biti savršeno ako izgubimo 10 kilograma, isklešemo trbušnjake, laserom odstranimo sve tragove bora i dlačica. Ono čemu treba da težimo jeste unutrašnje zadovoljstvo koje će se sigurno projektovati na našu spoljašnjost.

Foto: Pixabay.com

3. Jedine dlačice dozvoljene na ženskom telu su obrve, trepavice i kosa

Živimo u društvu koje stigmatizuje dlačice na telu do te mere da u poslednje vreme čak pokušava da se popularizuje ideja brijanja ženskog lica.

Konačna odluka je vaša, ako želite da se brijete, depiliraei ili trajno uklanjati dlačice – to je vaša stvar, a ako želite da se odmorite od toga ne dopustite da vas drugi uveravaju kako zbog toga niste normalni ili kako to nije higijenski. Zapamtite, dlačice su na našem telu s razlogom.

4. Žensko telo nije snažno i moćno

Recite to svim slavnim sportistkinjama koje obaraju rekorde i svojom snagom bi mogle da postide većinu muškaraca. Recite to svim ženama koje rade takozvane “muške” poslove bolje od “snažnijih” polovina. Nema toga što žensko telo ne može.

Foto: Pixabay.com

5. Drugi mogu donositi odluke o našem telu

Patrijarhalno društvo nam želi nametnuti sliku idealne žene prema kojoj moramo “modelovati” sebe, političari žele odlučivati o tome mogu li žene ići na veštačku oplodnju, a neki pokušavaju da odrede kako, kada i pod kojim uslovima žena sme slobodno da uživa u seksualnom zadovoljstvu. Vaše telo je vaše, u punom smislu te reči, i vi donosite odluke o njemu.

I. P.

#Telo

#Zdravlje

#Žena

'