AKTUELNO

Ukoliko želite da se oslobodite opsesivnih misli i ljubomore prema partneru, važno je da odvojite emocije od onoga što vaš partner radi.

Mnogi terapeuti ističu da je određena doza ljubomore čak i poželjna, jer na taj način pokazujete i sebi i partneru da vam je stalo do njega i vašeg odnosa.

Međutim, kada ta ljubomora postane možda čak i opsesivna i opterećujuća, stvari kreću drugim tokom.

Kako biste se oslobodili ljubomore, kouč za partnerske odnose Anita Butić savetuje sledeće:

- Da bi se oslobodila ljubomore u partnerskom odnosu, evo šta treba da uradiš. Treba da odvojiš emocije od onoga što tvoj partner radi ili ne radi. I treba da shvatiš da tvoje misli utiču na to kako ćeš se ti osećati u partnerskom odnosu. Druga stvar koju treba da uradiš jeste da budeš u miru sa činjenicom da se zaista nešto loše može i dogoditi. Na primer, da budeš ostavljena, prevarena, da te partner slaže, da budeš odbačena, kako bi naučila da se nosiš sa bilo kojim osećajem, bez straha. Takođe, treba da shvatiš da je život satkan od lepih trenutaka i malo manje lepih i što pre prihvatiš da ne možemo izbeći neugodne situacije, život će ti biti lakši. Treća stvar koju treba da uradiš, jeste da pružiš sebi sigurnost koju tražiš u partneru, da naučiš da procesuiraš svoje emocije, kontrolisati svoje postupke, umesto da kontrolišeš partnera - navodi Anita.

Autor: