AKTUELNO

Pod uticajem sve inovativnijih tehnoloških procesa, industrija izrade kuhinjskih elemenata nam donosi praktične ideje, a pre svega, dizajnerska rešenja koja garantuju dugotrajnost. Danas su moderne kuhinje mahom pravi estetski doživljaj a kuhinjske radne ploče, zahvaljujući izdrživim prirodnim materijalima, postaju neverovatno otporne i trajne investicije.

Kvarcne ploče za kuhinju su po kvalitetu u potpunosti ravnopravne sa mermernim radnim pločama, a u narednom tekstu vam predstavljamo njihove karakteristike i prednosti.

Kvarc u enterijeru - spoj izdrživosti i raznolikosti boja

Uređenje enterijera se gotovo ne može zamisliti bez prirodnih materijala od kojih se posebno ističe lepota kamenih elemenata. Mermer je odavno poznat kao sofisticiran materijal koji odaje utisak luksuza, a u međuvremenu je svoje mesto u uređenju enterijera, a pre svega kuhinjskih radnih ploča, našao i kvarc. Svojstva kvarca omogućuju da, zbog svojih prednosti u odnosu na druge materijale, bude idealan za korišćenje kako u kuhinjama, pre svega za kvarcne ploče za kuhinju, tako i u kupatilima. U ovim prostorima, u kojima se nalaze površine izložene vodi, kvarcni materijal je odličan izbor za podove i zidove kao kvalitetna zaštita od tečnosti i štetnih agenasa.

Foto: Freepik.com

Kvarc je materijal izuzetne otpornosti na habanje, izdržljiv je i održiv pa ako se jednom opredelite da svoj kuhinjski prostor oplemenite ovim kamenim materijalom imaćete trajnu investiciju koja se lako održava i ne gubi vremenom na svojoj lepoti.

Takođe, ovo je materijal koji ima veliku primenu u dizajnu enterijera zbog svoje raznolikosti u teksturama i koloritu. Procesom izrade može se prilagoditi različitim stilovima pa tako postoji mogućnost da verno imitira prirodni mermer ili granit. Upečatljive šare stvaraju efektan i neodoljiv izgled mermera. Kvarcna tekstura prelepih boja omogućila je da kvarc svoju primenu nađe i kod izrade trpezarijskih stolova, gazišta stepeništa i tako dalje. Dakle, vizuelni efekat je snažan i upečatljiv bilo da se ovaj kameni materijal primenjuje na malim ili većim površinama.

Kvarc - kameni mineral velike tvrdoće

Kvarc potiče iz raznih stena i često je glavni mineral u granitnim stenama. Zastupljen je na svim kontinentima i ima mnogobrojne namene, od uređenja enterijera do duhovnoh pročišćenja. Da bismo razumeli svojstva jednog od najrasprostranjenijih minerala na Zemlji, potrebno je da se upoznamo sa hemijskim svojstvima ovog minerala. Kvarc se, dakle, prvenstveno sastoji od silicijum dioksida, koji može sadržati nečistoće aluminijuma i gvožđa. Reč je o mineralu izrazite tvrdoće, koji se nalazi odmah iza korunda, dijamanata i topaza. Zahvaljujući velikoj tvrdoći može se lako glačati, a kao otporan na hemikalije i kiseline, može se otopiti samo u fluorovodoničnoj ili alkalnoj kiselini.

Foto: Freepik.com

Naziv kvarc potiče iz grčkog jezika u kom “krystallos” značava led i upravo u svom najčistijem obliku kvarc postoji kao bezbojan mineral. Međutim, može se naći i u neprovidnim nijansama od bele boje, preko ljubičaste pa sve do tamnih i crnih varijanti. Kvarc se inače može lako obojiti pa proziran kvarc uz pomoć primesa može biti različito obojen i u takvom obliku se koristi kao poludragi kamen. Prema tome, kvarc se nalazi u prirodnom okruženju u više boja.

Dakle, monokristali imaju heksagonalni oblik i često se viđaju sa šiljkom na vrhu dok na izgled i varijante kvarca utiču nečistoće, struktura, različite nijanse boja i slično. 

Od stena do kvarcne ploče za kuhinju 

Proces nastanka modernih kuhinjskih elemenata počinje od izvornog mesta nastanka kvarcnog minerala. Kao prvo, kada iskopa iz svog prirodnog okruženja, kvarc se melju u prašinu koja se spaja sa vezivom smole. Ovaj proces se odvija pod ekstremnom temperaturom (preko 1700 °C) i pod intenzivnim pritiskom pri čemu nastaje čvrsta ploča. Kvarcne ploče za kuhinju dakle nastaju industrijskom obradom prirodnog kvarca pri čemu se nešto više od 90 % prirodnog mlevenog kvarca meša sa do oko 10% smole. Sa smolom se mešaju i polimeri, pigmenti, školjke, kamenčići i pesak.

Ovim procesom nastaje tvrda površina kuhinjske ploče sa različitim spektrom boja, koja je kompaktna i antibakterijska. U kuhinjama je posebno aktuelna tekstura sa izgledom mermera, gde se ističu naglašene žile (kao kod mermera) pa se tako i cena formira zavisno od kompleksnosti izrade, pa su standardne i jednobojne nijanse uvek pristupačnije.

Foto: Freepik.com

Kvarcne ploče za kuhinju su najizdržljivija opcija za svaku domaćicu. Neporozornost ploča pomaže površinama da budu otporne na mrlje i da se lako održavaju. Izuzetno su otporne na toplotu, ekstremno čvrste i svakako visokog kvaliteta u odnosu na druge opcije kuhinjskih radnih ploča.

I pored svih prednosti koje ove ploče imaju, neophodno je napomenuti da kvarcne ploče mogu zadobiti oštetećenja ako su izložene prekomernoj toploti i to zbog smola koje se nalaze na spoljnom delu. Ne savetuje se i upotreba jakih hemikalija. 

Prednosti kvarcnih ploča u odnosu na prirodni kamen - granit i mermer

Postoje određene razlike između ploča sa kvarcnim površinama i ploča od prirodnog kamena, granita ili mermera.

Za razliku od granita koji se teško pronalazi u svetlim i ujednačenim nijansama, kvarc je dostupan u čisto belim, i drugim svetlijim nijansama od bež pa sve do tamnijih tonova za prenaglašenost u modernim enterijerima. Kvarcne ploče za kuhinju tako mogu imati izgled mermera pa sve do visokog odsjaja čime se ističe njihova ekskluzivnost. Sam izgled kvarcne ploče za kuhinju zavisiće od mlevenja jer grubo mleveni kvarc ima flekani izgled, a fino mleveni kamen pruža gladak izgled.

Za razliku od mermera, kvarcne ploče za kuhinju ne upijaju tečnost, niti se može oštetiti flekama i mrljama od umaka, vina itd.

Prema tome, kvarcne ploče nisu porozne, dok je prirodni kamen porozan i potrebno je njegovo zaptivanje kako bi se umanjila mogućnost oštećenja u dodiru sa vodom.

Budući da su kvarcne ploče projektovane, to znači da je mogućnost dizajniranja velika i usklađuje se prema izboru boja koje verno imitiraju prirodni kamen.

Šta određuje cenu kvarcnih radnih ploča?

Kao što smo naveli, kvarcne ploče za kuhinju u punoj boji sa više upečatljivih koloritnih žila su skuplje. Kvarcne ploče za kuhinju koje imaju izgled mermera, prošle su kompleksan proces izrade i oplemenjene su skupim pigmentima, pa je njihov izbor idealan za luksuzan enterijer.

Dakle, postoji više faktora koji mogu uticati na njihovu cenu, a najznačajniji su:
● vrsta kvarca,
● koliko materijala treba za određenu radnu površinu,
● Koliko škarta ostaje,
● koliko izreza i uglova ima ista ploča.

Više o cenama ali o najlepšim primercima kuhinjskih radnih ploča sa kvarcnim uzorcima možete dobiti na adresi Vodovodska 158, u Žarkovu gde su smeštene kancelarije, izložbeni salon i radionica porodične firme “Mondial 90”. Projekte ove firme, koji su ostvareni u saradnji sa svim velikim svetskim brendovima iz oblasti kvarcnog kamena, možete pogledati ovde.

#Kuhinja

#Kvarcne ploče za kuhinju

#enterijer