AKTUELNO

Jedan od načina da se unapredi kvalitet života je i ulaganje u "bedding". Ovo je zapravo način na koji uređujemo spavaću sobu, ali i detalje u njoj i način na koji se odnosimo prema snu, da li obraćamo pažnju na detalje koji u velikoj meri mogu da unaprede kvalitet sna.

Ovo zapravo podrazumeva da ćete pri dizajniranju i izboru kreveta za spavaću sobu povesti računa o detaljima koji će vama konkretno uticati na kvalitet sna. Počnite od toga koliki vam krevet treba, da li spavate sa partnerom ili ne. Ukoliko delite sa nekim krevet da li vam je potrebno da imate deo kreveta samo za sebe, što znači da u ovom slučaju krevet mora biti veći.

Nakon ovoga dolazi u obzir uzglavlje kreveta, da li preferirate da bude drveno ili tapacirano. Zatim na red dolazi dušek, uzmite u obzir tvrdoću, da li volite da spavate na tvrđoj ili mekšoj površini. Ukoliko vi i vaš partner imate različite preferencije kada je reč o ovome možete uzeti i kombinovani dušek koji je sa jedna strane mekan, a sa druge tvrd.

Pored ovoga u obiz uzmite i posteljinu. Jako je bitno da posteljina bude od kvalitetnog materijala, najbolje pamuka, zbog čega bi bilo poželjno da pratite oznake na deklaracijama prilikom kupovine. Pamučna posteljina ne samo da je prijatnija za kožu, već je i pogodnija za pranje. Posteljina baš kao i trpezarijski sto treba da bude čista, zbog čega je pri pranju možete otkuvati na 90 stepeni kako biste uklonili sve ostatke prljavštine i bakterije.

Jastručnice menjajte što češće, minimum jednom nedeljno. Kada je reč o boji posteljine, birajte svetlije boje jer su one uvek bolje za pranje na visokim temperaturama, a kada je posteljina bele ili neke svetlije boje, pruža osećaj čistoće i svežine.

Kada je reč o ćebadima, bilo bi poželno da budu od prirodnih materijala kao što je vuna, ali ukoliko nisu potrudite se da uvek imaju navlaku preko. Na ovaj način će ćebe duže biti čisto, a ovako izbegavate direktan kontakt sa kožom, ako je ćebe od sintetike, uvek ćete imati osećaj prijatnog hlađenja.

Ono što ozbiljno u ovom slučaju može da ugrozi kvalitet sna je loša, gruba tkanina koja iritira kožu, posebno lice, jer je koža lica u direktnom kontaktu sa jastučnicom.

Ovde treba voditi računa i izboru pokrivača. Kada kupujeta prekrivače pratite oznake, imate supertople, srednje tople i hladnije prekrivače. Birajte ih u skladu sa svojim potrebama i godišnjim dobom, jer pretopao prekrivač može izazvati znojenje i dehidrataciju što opet loše utiče na kvalitet sna. Sa druge strane tanji prekrivač će vas držati u budnom stanju cele noći ukoliko vam nije dovoljno toplo.

Ukoliko ste alergični na neki materijal ili vam kože reaguje recimo na vunu, još jedan razlog da pratite deklaracije.

Izbegavajte previše detalja u spavaćoj sobi jer odvraćaju pažnju i skupljaju prašinu u krajnjem slučaju. Neka vam spavaća soba bude čista, provetrena i prostrana. Dve stvari koje nikako ne treba da imate u spavaćoj sobi je televizor i obuća koju nosite, bilo da je držite u garderoberu ili van njega jer ona može vremenom da izazove neprijaten mirise u spavaćoj, a nije ni higijenski.

Sve ove stavke treba uzeti u obzir kada opremate spavaću sobu.

Dakle kada kupujete razmislite da li će vam u takvom krevetu, posteljini i sa određenim pokrivačem biti udobno kako biste ostvarili osnovne preduslove za kvalitetan san. Investirajte i koji dinar više jer ćete svakako kasnije od toga imati mnogo koristi.
Kada je dalje reč o tome kako mi sami utičemo na san, jako je bitan i životni stil.

Tu se podrazumeva kako se hranite i da li se redovno hidrirate, ali i kako provodite vreme neposredno pre spavanja.

Večera treba da bude lagana i minimum dva sata pre odlaska u krevet. Tri sata pre spavanja ne treba vežbati, jer ovo razbuđuje. Pripremite neki čaj, od lavande ili kamilice i sat vremena pre spavanja provedite čitajući ili u razgovoru sa članovima porodice, ali telefon odložite.

Pored ovoga je veoma bitno da u krevet odlazite čisti i pošto obavite svoju rutinu kada je reč o higijeni. Istuširajte se, nemojte to odlagati za jutro, jer na ovaj način ćete se osvežiti i tako reći, sprati sve nepoželjne efekte dana iza vas, kao što su stres i jednim delom umor.

Autor: