AKTUELNO

Pedijatar Alana Levin objasnila je koje stvari roditelji pogrešno rade kada dete ima temperaturu i kako mu one mogu naškoditi.

Povišena temperatura kod dece jedan je od najčešćih simptoma različitih bolesti. Bilo da se radi o prolaznoj prehladi ili možda nekom ozbiljnijem stanju, gotovo svi roditelji se ponašaju isto, pa potom u strahu donose odluke o nezi mališana koje im mogu više naštetiti nego što im koriste.

UTOPLJAVANJE DETETA KOJE IMA TEMPERATURU:

Kada je dete prehlađeno, roditelji instinktivno čine sve kako bi ugodili svom mališanu. Jedna od prvih stvari koje urade jeste da ga utople odećom i dodatnim pokrivačima i na sve to još dodatno zagreju prostoriju u kojoj ono boravi.

- Tako samo podstičete rast temperature, detetovo pregrevanje i rizikujete da dođe do konvulzija (frasa), posebno kod dece mlađe od dve godine - objašnjava Levin i dodaje kako roditelji zapravo treba da učine suprotno.

- Raskomotite dete, dajte mu tečnosti, sirup, istuširajte ga ili okupajte u mlakoj vodi, lagano ga osušte i obucite u široku pamučnu odeću - kaže pedijatar.

Ona naglašava i kako je potrebno svakih sat vremena pratiti temperaturu i reagovati ako naglo skoči ili se ne spušta.

Roditelji često na svoju ruku daju lekove deci. Umesto savetovanja sa lekarom, radije za savet pitaju nekog od starijih članova porodice. U poslednje vreme možemo videti i brojne grupe za mame na društvenim mrežama u kojima one razmenjuju savete i iskustva u lečenju dece.

- Većina roditelja oprezna je sa davanjem lekova deci, ali ima i onih koji će detetu dati sredstvo za snižavanje temperature bez prethodne konsultacije sa pedijatrom. To nije nimalo pametno i često to govorim svim svojim pacijentima. Baš kao što ni sami ne biste uzeli lek bez recepta za neko ozbiljnije stanje, tako biste trebali da radite i kada je reč o vašem detetu, inače, možete napraviti više štete nego koristi'- objašnjava Alana.

SPUŠTANJE TEMPERATURE ALKOHOLNIM OBLOGAMA

Metoda spuštanje temperature alkoholnim oblogama u Srbiji je gotovo uobičajena praksa. Brojne generacije roditelja na ovaj način su lečile svoju decu i sebe lično. Ipak, pedijatar Alana Levin tvrdi da je to pogrešno i kontraproduktivno.

- Alkohol u samo nekoliko minuta može da izazove crvenilo kože i dodatnu hiperemiju (nagomilavaje krvi u krvnim sudovima nekog organa), apsorbuje se kroz kožu i može doći do trovanja, kao i alkoholnim parama koje isparavaju iz vruće kože, a dete ih tada udiše. Njemu nema mesta u snižavanju temperature dece - savetuje pedijatar.

Autor: