AKTUELNO

Ukoliko imate problem sa spavanjem, valerijana je odlično prirodno rešenje.

Valerijana je biljka koja ima dobro sedativno dejstvo i sa kojom možete ublažiti nesanicu, strah i nervozu. Takođe ublažava napetost, a osim što pomaže da prebrodite noć, odlično smiruje i tokom dana. 

Njena blagotvorna svojstva su poznata još od davnina, kada se takođe koristila za ublažavanje stresa, pružanja lakšeg sna, ublažavanje umora, smirivanje glavobolje. Pored svega navedenog, valerijana je odlična i kod želudačnih tegoba, ublažava napetost, tugu i strahove.

Biljka blagotvorno deluje na snižavanje krvnog pritiska, reguše otkucaje srca, smanjuje menstrualne bolove i može da poslužiti kao prirodna zamena lekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od istih.

Osobe koje su koristile valerijanu lakše su tonule u san, manje se budile, a nakon buđenja osećale bi se opušteno, sveže i odmorno.

Valerijana u sebi sadrži različite supstance, eterično ulje i kiseline, čijom upotrebom se postiže unutrašnja ravnoteža. Ona je često deo sastava mnogih lekova za opuštanje, a može se nabaviti u raznim oblicima.

Neki navode da čak ima i afrodizijačku moć.

Ipak, iako je bezbedna za većinu, mogu se javiti i neke nuspojave kao što su glavobolja, bolovi u stomaku, ali i, ironija, nesanica, pa je potrebno da je za početak unosite u manjim količinama, kako biste proverili kako utiče na vas.

Ne preporučuje se trudnicama ni dojiljama, kao što je ne valja istovremeno uzimati s farmaceutskim sedativima. Potrebno ju je oprezno dozirati i koristiti. Rezultati su vidljivi tek nakon nekoliko nedelja, a za nesanicu se preporučuje da je koristite nekoliko sati pre odlaska na spavanje.