AKTUELNO

Bogate trpeze predstavljaju nezaobilazni deo slavskih i prazničnih gozbi, a prekomerni unos hrane i pića za posledicu ima otežano varenje.

Obično se nakon obilnih obroka javi nadutosti s mučninom, podrigivanje, osećaj bola i nelagodnosti u gornjem delu stomaka.

Gastroenterolog Tatjana Cvejić Pašić kaže da je hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih, često izuzetno kalorična - masna i jaka, te je izrazito teška za varenje.

- Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a treba naglasiti da naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno - pojasnila je dr Cvejić Pešić.

Loše životne navike i nedovoljno kretanje, kako kaže, uz konzumiranje visoko energetskih napitaka i visoko kalorične hrane, dovelo je do značajnog porasta metaboličkog sindroma - povećao se broj pacijenata koji boluju od šećerne bolesti tip 2 i povišenog krvnog pritiska.

Procena je da oko 35 odsto pacijenta koji imaju šećernu bolest tip 2 ima i poremećaj egzokrine funkcije pankresa.

Cvejić Pešić pojašnjava da se osećaj nelagodnosti u stomaku, težina, mučnina i preterana nadutost mogu smanjiti preparatima pankreasnih enzima.

- Treba naglasiti da pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalaenog creva imaju veću potrebu za pankreasnim enzimima - kaže doktorka.

Pojašnjava da kod takvih pacijenata nema adekvatne količine žuči za varenje masti ili hrana zbog operativno skrećenih organa "brže propasira", te izlučeni pankreasni enzimi nemaju dovoljno vremena niti adekvatnu PH vrednost za delovalje.

Svi pacijenti koji imaju hronični pankreatitis imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima.

- Ukoliko tegobe i dalje postoje uprkos upotrebi pankreasnih enzima, pacijent se mora obratiti svom lekaru i uraditi laboratorijske analize, pregled stolice, ultrazvučni pregled abdomena radi isključivanja drugih bolesti - zaključila je Cvejić Pešić.

Foto: Printscreen Youtube

Nadutost, mučnina, podrigivanje, osećaj bola i nelagodnosti mogu biti i rezultat mnogobrojih oboljenja digestivnog trakta kao što su čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, oboljenja žučne kese ili gušterače, ali i bolesti tankog creva.

Od pomoći može biti i promena životnih navika kao što je konzumacija manjih i češćih obroka, dovoljno vremena izdvojenog za svaki obrok, izbegavanje određenih namirnica čijom razgradnjom nastaju gasovi, izbegavanje "brze hrane", "grickalica" i gaziranih pića.

Pročitajte još: Žene ODUŠEVLJENE - 10 minuta za fenomenalne obrve i to KOD KUĆE

#Hrana

#Praznici

#Stomak

'