AKTUELNO

Biti u ozbiljnoj vezi znači spajanje dva života u jedan. A kada se to dogodi, neizbežno je da ćete oboje morati da pravite kompromise.

Postoje sitnice, kao što je ona da li ćete kupiti nutelu ili puter od kikirikija, ili da li ubacujete veš u korpu ili direktno u mašinu i gde ćete ići na odmor. Ove stvari se tiču svakodnevnog života, a malo fleksibilnosti oko toga nije na odmet.

Zatim, tu su i veći kompromisi, koje ne treba uzimati olako. U stvari, postoje određeni kompromisi koji vas mogu naterati da dovedete u pitanje ostanak u toj vezi.

Pored vašeg zdravlja i bezbednosti (koje, naravno, nikada ne treba da bude ugroženo), evo 10 drugih suptilnih, ali značajnih kompromisa koje nikada ne biste smeli da pravite, bez obzira na to koliko volite svog partnera.

1. Vaši snovi i ciljevi

Naročito kada ste mladi, morate da sledite svoje ciljeve energično i vatreno. „Ako je vaš cilj da postanete inženjer i imate odličnu priliku za posao u gradu daleko od svog partnera, apsolutno biste to trebalo da iskoristite“, kaže Ali Oven, životni trener specijalizovan za odnose.

„Ako je taj partner zreo i pun poštovanja, on će poštovati vaše ciljeve i podržaće vas u njihovom ostvarivanju.” Ako odustanete od svojih snova za drugoga, kasnije ćete možda početi da mu to zamerate i prebacujete.

2. Vaše vrednosti

Ovo ste vi u svojoj duši. Ako je vaš partner alkoholičar i to utiče na vašu vezu na negativan način, u redu je da mu postavite ultimatum. Oven kaže da vaš partner treba da poštuje vaše glavne životne prioritete — bilo da je u pitanju zdravlje, porodica ili karijera — i da želi da bude bolja osoba, ne samo za vas već i za sebe.

„Ako ste uvek zamišljali da se venčate sa osobom određene vere ili religije, sačekajte da se skrasite dok ne pronađete tu osobu.

3. Vaš način života

Recimo da ste oduvek želeli najmanje dvoje dece i život u predgrađu, ali vaš partner ne želi decu i više voli da živi u gradu. Život koji želite vašem partneru može izgledati zagušljivo, i ne možete da pravite kompromis u vezi sa tim, a da neko od vas ne bude jadan.

Najbolje je da prestanete da produžavate neizbežno i prekinete vezu. Nema svrhe gubiti nečije vreme ako se vaša životna vizija ne poklapa.

4. Vaša porodica i prijatelji

Budite oprezni sa bilo kojim partnerom koji pokušava da vas spreči da viđate svoju porodicu i prijatelje. Normalno je da ih viđate manje jer sada provodite više vremena sa svojim partnerom, i dok neka posesivnost može učiniti da se na početku veze osećate željenim i posebnim, to takođe može biti znak stvari koje će doći kasnije u vezi.

Kako piše dr Kristen Fuler, zdrava prijateljstva vam mogu pomoći da negujete zdravije odnose i budete zdraviji, uopšte. „Studije su pokazale da je veća verovatnoća da će stariji ljudi sa prijateljima živeti zdraviji i srećniji život od onih koji nemaju mnogo bliskih prijatelja.

5. Vaše samopoštovanje

Svi treba da očekujemo da će nas partner tretirati s ljubavlju i poštovanjem. Naši partneri treba da stoje na našoj strani u dobrim i lošim vremenima i ne bi trebalo da nas čine lošim zbog sebe. Ne prihvatajte verbalno (ili, naravno, fizičko) zlostavljanje u vašoj vezi. Nezdrava komunikacija može ozbiljno štetiti vašem samopoštovanju.

6. Vaš seksualni život

Ako se vi i vaš partner slažete oko važnosti fizičke i emocionalne intimnosti, onda je sve u redu. Ali ako se ne slažete oko relativnog značaja seksa i vaše potrebe nisu zadovoljene u spavaćoj sobi, onda će to biti samo teže kako vreme bude odmicalo i verovatno će na kraju izazvati rascep ili ogorčenje, kaže dr Mark Vajt, u nedavnom postu za Psichology Today. Seksualni problemi koji se ne reše rano mogu takođe dovesti do još manje seksa i mogućeg neverstva kasnije.

7. Vaši principi

Možda čak i ne shvatate da ovo radite. Stručnjak za odnose Kris Armstrong kaže da muškarci i žene često pristaju na želju svog partnera da mogu da šalju poruke ili flertuju sa drugima. „Razgovor je uglavnom praćen frazama poput: „Još mi se vraćaju kući“ ili „On/ona je samo prijateljski raspoložen“.

Flert je znak da vašem partneru treba neko drugi da ispuni bilo koji deo njegovih potreba... što bi čak moglo biti samo njihov ego. Ne trpite to osim ako vam je to zaista u redu.

8. Vrsta veze koju želite

Nikada ne bi trebalo da bude u redu da vas vaš partner pritiska da radite stvari koje ne želite, kaže Rori Sasun, profesionalni provodadžija i izvršni direktor Platinum Poire. "Na primer:

Imati otvorenu vezu, trojku ili bilo šta drugo zbog čega se osećate neprijatno u vašoj vezi. Pozivanje druge osobe u vašu vezu je velika odluka koja može izazvati ljubomoru kada želite da ojačate svoju intimnu vezu.

9. Vaša potreba za komunikacijom

„On/ona je verovatno zaista zauzet”, „On/ona ne voli da razgovara telefonom”. Kompatibilnost je važnija nego što mnogi shvataju kada su u pitanju odnosi.

Ako zaista morate često da razgovarate sa svojim partnerom i čini se da oni ignorišu ili samo više vole da šalju poruke, to bi moglo predstavljati probleme u daljoj komunikaciji. Često koristimo manje doslednu komunikaciju nego što nam je potrebno tako što se opravdavamo za naše partnere. Istina je da ste ili prioritet ili niste.

10. Vaša finansijska sigurnost

Ovih dana je važno da kontrolišete svoje finansije ako planirate da kupite kuću, uzmete kredit ili sanjate o prevremenom penzionisanju. I loša kreditna sposobnost vašeg partnera ili navike potrošnje mogu na kraju uticati na vas.

„Ako finansijski uzimaju od vas, a ne doprinose troškovima, nema šta da se pravi kompromis. Moraju da prestanu“, kaže Sasun.

Ako se osećate kao da stalno plaćate račune i da ste omalovaženi, najbolje je da svoje račune i finansije držite odvojeno dok oni ne presaberu svoje finansije, piše Your Tango.

#Veza

#kompromisi