AKTUELNO

Kada su bolna stanja kolena u pitanju, Vladan Jovićević, direktor Doma zdravlja West Medic, rekao je da to nije redak problem, i da se generacijski dešava bez nekog jasnog parametra i da pogađa apsolutno sve generacije.

Kada su bolna stanja kolena u pitanju, Jovićević je rekao da to nije redak problem, da se generacijski dešava bez nekog jasnog parametra i da pogađa apsolutno sve generacije.

- Najbitnije je postaviti pravu dijagnozu, kako bi se mogli delovati na pravi način. Bolovi mogu biti tipični i atipični. Tipični su povrede, kada padnemo, povredimo ligament, mišić i slično. Kod mlađe generacije je to najčešće u okviru rekreativnih i sportskih aktivnosti - rekao je Jovićević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, u drugu kategoriju spadaju razvojna stanja gde su kolena istrošena i gde imamo degenerativne promene.

- To su stanja deformiteta tkiva koja počinju da daju povremene bolove, otežanje kretanja i hoda - rekao je Jovićević.

Kako kaže, kod kolena najčešća sportsko - rekreativno povređena stanja su povreda meninskusa, i ili unutrašnjeg ligamenta ili ukrštenih ligamenata.

Ističe da je treća kategorija pacijenata sa atipičnim bolovima, dodaje da pacijent oseća bol, ali da problem nije u njemu, već na nekom drugom mestu koji šalje reflektujući bol ka kolenu.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je lečenje ovih stanja u pitanju prvo treba obaviti pregled kod stručnih lica, koje će odrediti koji tip lečenja odgovara.

- Ako može da se leči neoperativno pacijent, to najpre treba obaviti. A operaciju treba raditi kod potpunog kidanja ligamenata i kod degerenativnih statusa - rekao je Jovićević.

Autor: