AKTUELNO

Nemojte da vas sada grize savest - praznici su prilika da se opustimo u svakom smislu, pa i za stolom. Evo saveta kako da ubrzate metabolizam i što pre spržite višak kalorija.

Ne držite dijetu

U suprotnom, vaše telo će misliti da ste gladni, to će doživeti kao stres i počeće da skladišti masti. Umesto toga:

Jedite malo i često

Ako jedete češće, a manje obroke, nivo šećera u krvi i nivo energije će biti stabilni, pa nećete imati iznenadne "napade" gladi. Najbolje je da pojedete nešto svaka tri sata. Dakle, doručak, ručak, večera i dve užine između, tako da razmak između obroka ne bude duži od tri sata.

Ne preskačite doručak

U suprotnom, vaše telo odmah registruje glad i skladišti masti u organizmu, praveći rezervu. Uživajte u doručku, u dobrom sendviču, barenim jajima, siru... Bolje da se najedete sada a da:

Foto: Pixabay.com

Ne jedite ugljene hidrate uveče

Time ćete sprečiti da dođe do neobuzdane želje za slatkišima. Kada ne unosite uveče ugljene hidrate, neće dolaziti do naglog pada nivoa šećera u krvi, pa vaše telo neće tražiti "brzo rešenje", odnosno grickalice i slatkiše

Smanjite unos prerađenog šećera

Izbegavajte namirnice koje vam brzo podignu nivo šećera u krvi jer, kada se poveća nivo šećera, pankreas mora da proizvodi više insulina. Insulin je hormon koji skladišti masti u telu, tako da što je stabilniji nivo šećera u krvi, to su manje šanse da se "lepi" salo. Takođe, izbegavajte kofein i alkohol, iz istog razloga.

Jedite dobre masti

S obzirom na to da su masti proglašene glavnim krivcem za gojaznost, ljudi nesvesno izbegavaju i one dobre masti, koje ubrzavaju metabolizam. Takve masti, važne masne kiseline, nalaze se u ribi, orasima i raznim semenkama.

Vežbajte

"Izgrađeni mišići su metabolički aktivni", kaže nutricionista Šona Vilkinson. "To znači da zahtevaju gorivo u obliku kaloriju da bi se održavali, čak i kada sedite. Dakle, što više imate mišića, to oni koriste više kalorije, što znači da gubite višak sala".

Pročitajte još: Rešenje za masnu kosu krije se u vašem neseseru i nikad nije bilo jeftinije

Pijte zeleni čaj

Studije pokazuju da zeleni čaj može da ubrza metabolizam između četiri i pet odsto. Probajte, nemate šta da izgubite. Šolja zelenog čaja ima samo dve kalorije, a svakako je dobra za zdravlje.

Pijte više vode

Nemačka studija je pokazala da samo 0,5 litara vode pospešuje sagorevanje kalorija za 30 odsto u roku od samo deset minuta, a metabolizam će ostati ubrzan duže od sat vremena!

Limun, limun, limun...

Pijte limunadu ili iscedite malo limuna u čaj. Ova voćka je bogata vitaminom C, a istraživanje Univerziteta u Arizoni je pokazalo da ovaj vitamin pospešuje sagorevanje kalorija za 25 odsto.

Smejte se

Ovo je defitnitivno najzabavniji način da ubrzate metabolizam! Dokazano je da se tokom 15 minuta smeha sagori 40 kalorija, tako da... smejte se!

#Dijeta

#Praznici

'