AKTUELNO

Saznajte kako letnje temperature utiču na vaš metabolizam i šta da uradite da ga aktivirate.

Leto je prava sezona za prirodno ubrzanje metabolizma i mršavljenje. Ovo je vreme kada treba da znate na koje načine možete ubrzati svoj metabolizam i smanjiti količinu masnih naslaga u svom telu.

Nekoliko različitih faktora utiče na metabolizam, tj. količinu kalorija koju vaše telo sagoreva svaki dan. Možda vam je već poznato da telesna temperatura može povećati ili smanjiti metabolizam. Takođe i spoljašnja temperatura vazduha može uticati na dinamiku sagorevanja kalorija.

Brojna istraživanja su pokazala da veće telesne temperature tela ubrzavaju metabolizam. Povećanje telesne temperature povezano je sa većom stopom metabolizma, dok viša temperatura tela ubrzava metabolizam. Za svaki stepen Celzijusa za koji se vaša telesna temperatura poveća, vaš metabolizam će se povećati za 10 do 13 procenata- što znači da ćete potrošiti dodatnih 100 do 130 kalorija dnevno, ako normalno jedete 2.000 kalorija dnevno, jer telesna temperatura čini 50% potrošnje energije.

Foto: Pixabay.com

Niža temperatura tela smanjuje stopu metabolizma. Pad telesne temperature od samo 1 stepen Celzijusa smanjuje metabolizam, i uzrokuje da potrošite oko 100 do 130 manje kalorija svakog dana. Dok temperatura toplijeg tela ima tendenciju povećanja metabolizma, temperature hladnijeg vazduha takođe mogu ubrzati metabolizam. Razlog tome može biti jer je potrošnja energije veća tokom izlaganja tela hladnim temperaturama.

Ovo su načini pomoću kojih možete ubrzati svoj metabolizam i funkcionisanje tela u toplim letnjim danima:

- Jedite više proteina. Proteini pomažu u sagorevanju masti i smanjenju težine. To je zato što je za razgradnju kompleksnih proteina potrebno i malo masnoće. Dakle, konzumacija proteina je odličan način povećanja metabolizma i gubljenja masti. U ishranu uključite jaja, piletinu i slične namirnice. Najmanje 350 grama proteina treba redovno unositi, kako bi pobedili toplotu i smanjili težinu.

- Pijte više vode. Letnje sezone su vrele i povećavaju telesnu temperaturu. Da bi se rashladili, pijte dovoljno vode. Voda je dobra za mnoge namene: pomoći će u ubrzanju metabolizma tela i smanjenju telesne težine. Voda takođe pomaže telu da održi energiju, kao i da se podmladi.

Foto: Tanjug

- Napravite limunadu sa medom. Limunada pomaže telu da ostane sveže i energično. Med je prilično dobar u povećanju metabolizma tela U letnjim danima, telesna toplota se povećava i ljudi se često osećaju tromo. Upravo limunada će ih regenerisati i prirodno povećati metabolizam tela.

- Vežbajte. Vežbanje je inače sjajan način kako da prirodno ubrzate svoj metabolizam, a posebno tokom letnje sezone. Vežbanje će vam pomoći da povećate srčanu frekvenciju i unos kiseonika, što će povećati cirkulaciju krvi i rad organa. Vežbanje je dobro za zdravlje u svakoj sezoni. Mada, u leto, umesto intenzivnih treninga možete odabrati malo drugačiju fizičku aktivnost radi oslobađanja stresa- kao što su joga, ples i slične stvari.

- Pravite manje porcije hrane. U letnjoj sezoni potrošnja hrane postaje nešto manja nego u odnosu na druga godišnja doba. Ali, uzimanje obroka u manjim porcijama i redovnim vremenskim intervalima, pomoći će da ubrzate metabolizam. Metabolizam tela će se ubrzavati, pošto će energija biti proizvedena iz hrane u jednakim vremenskim intervalima. Hrana će pomoći u održanju energije i poboljšanju celokupne funkcije tela. Na taj način gubite puno masti i težine.

- Jedite voće. Voće ne samo da pomaže ubrzanju metabolizma tela, već utiče i na balansiranje sadržaja vode u našem telu. Letnje vrućine mnogo puta dovode do dehidratacije i rezultiraju problemima vezanim za toplotu. Voće treba redovno konzumirati i treba ga dodavati svakodnevnoj ishrani. Zbog toga jedite voće što je više moguće i poboljšajte celokupno funkcionisanje vašeg tela i metabolizma.

Foto: Pixabay.com

- Opustite se. Relaksacija takođe pomaže ubrzanju metabolizma tela. Koristite meditaciju, duboko disanje i druge vežbe kako biste pojačali rad srca i dotok kiseonika. Opuštanje predstavlja prirodan način povećanja metabolizma u toku leta. Najbolji periodi za opuštanje su tokom jutra ili pre spavanja. Jedan od predloga za opuštanje su joga vežbe, koje su dobre i za relaksaciju tela i za ubrzanje metabolizma.

Na koje načine još možete ubrzati metabolizam i izgubiti suvišne kilograme, pročitajte ovde.

Autor: Pink.rs

#leto

'