AKTUELNO

Redovni intimni odnosi donose brojne prednosti za zdravlje kako žena tako i muškaraca. Iako se često smatra da su muškarci ti koji imaju veću potrebu za intimnim odnosima, savremeno vreme i istraživanja su pokazali da i žene imaju izražen libido, a ponekad čak i veći od muškog.

Jedno istraživanje sprovedeno među muškarcima u dobi između 20 i 40 godina omogućilo im je da otvoreno podele svoja iskustva vezana za intimni život. Naučno je dokazano da ni muškarci ni žene ne preživljavaju bez osnovnih ljudskih potreba, kao što su hrana, voda i san. Međutim, ispoljavanje seksualnih nagona nije neophodno za preživljavanje. Kontrolisanje želje i nagona počinje već oko druge godine života, tako da odraslim osobama ne bi trebalo da bude izuzetno teško da se nosi s tim, s obzirom na to da ljudi ne umiru zbog nedostatka intimnih odnosa. Ono što je važno jeste da se "istekli" spermatozoidi koji se nalaze u testisima povremeno izbacuju.

Stručnjaci tvrde da telo koje ejakulira "stare" spermatozoide ne mora da ima nikakve veze s intimnim odnosom i često će telo to uraditi tokom spavanja, dok se odvijaju drugi procesi čišćenja i obnavljanja. Zato pravi intimni odnos nije nužan za ovu svrhu.

Ispovesti pojedinaca u okviru istraživanja otkrivaju da postoji širok spektar iskustava i preferencija. Neki muškarci su izjavili da su srećni bez intimnih odnosa, jer su pronašli druge načine da zadovolje svoje potrebe, dok su drugi istakli da im masturbacija pruža intenzivnije zadovoljstvo od intimnog odnosa. Važno je napomenuti da svako ima svoje jedinstveno iskustvo i da nema univerzalnog pravila koliko dugo muškarci mogu da izdrže bez intimnih odnosa.