AKTUELNO

Pranje veša u mašini može se činiti jednostavnim zadatkom, ali krije mnogo nijansi koje treba imati na umu da biste dobili mekanu tkaninu delikatnog mirisa.

Ovo je pet razloga zbog kojih vam garderoba ne miriše dobro i kako to da popravite:

1. Temperatura vode

Da biste očuvali boje i oblik odeće, obavezno je perite na nižim temperaturama. S dobrom mašinom i adekvatnim deterdžentom hladna voda će oprati zaprljanu odeću s istim učinkom kao i topla. Osim, naravno, kada je reč o posteljini i peškirima za koje je potrebna topla voda od 90 i više radi uništavanja eventualnih bakterija i gljivica.

2. Doziranje deterdženta i omekšivača

Pravilno doziranje je ključno ukoliko vas muče neprijatni mirisi tek opranog veša. Izbegavajte preterano korišćenje deterdženta jer može da zapuši posudu za prašak a previše omekšivača pak će ostati na odeći jer neće moći da se ispere. Ako vam je rublje baš zaprljano, bolje je da ga perete u dva ciklusa nego da udvostručujete količine omekšivača i deterdženta.

3. Omekšivač

Kako su ljudi uopšte živeli bez omekšivača? Em miriše, em olakšava peglanje. To sve divno zvuči, međutim vremenom trkanine smanjeno apsorbuku omekšivač i postaju krute. Zato se preporučuje da ga koristite samo za određene vrste odeće na kojima je efekat mekoće uočljiv.

4. Sušenje

Pravilno sušenje je od suštinskog značaja. Izbegavajte automatsko sušenje za osetljive tkanine jer će tako brže da izgube boju i dobiju onaj "ofucani" izgled. Ne kačite vunene i pletene odevne predmete jer će da se izobliče. Umesto toga, položite ih horizontalno na peškir i čekajte da upije višak vode, sušeći ga na vazduhu. Pre nego što okačite mokre predmete blago ih protresite da biste poravnali nabore i olakšali sebi da posle ne morate da ih peglate.

5. Održavanje mašine

Redovno održavanje vaše veš-mašine je ključno za sprečavanje prenosa nečistoća na odeću. Nakon svakog pranja ispraznite mašinu, očistite preostali deterdžent i posvetite pažnju gumici na vratima. Povremeno pokrenite prazan ciklus s deterdžentom i sirćetom da biste dezinfikovali svoju veš-mašinu.