AKTUELNO

Bobičasto voće je veoma bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima koji održavaju zdravlje i štite od negativnih efekata oksidanata i slobodnih radikala, a mnogi smatraju da su borovnice najzdravije.

Borovnice su dostupne sveže tokom sezone, a moguće ih je kupiti i zamrznute tokom cele godine da biste u njima uživali u raznim poslasticama, džemovima, smutijima i drugim obrocima sa ovim voćem.

Borovnice su ukusno i zdravo voće koje nam dolazi iz Severne Amerike, a u Srbiju je stiglo tek početkom 20. veka. Danas su borovnice široko rasprostranjene i često se mogu naći u marketima i prodavnicama zdrave hrane. Osim što su ukusne, borovnice su veoma važne za naše zdravlje.

Borovnice su niskokalorične - jedna šolja borovnica sadrži samo 57 kalorija. Bogate su antioksidansima, koji štite naše telo od slobodnih radikala i smanjuju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Takođe, borovnice su bogate vlaknima, što je dobro za probavu, a sadrže i vitamine C i K, kao i minerale poput mangana. U 100 grama borovnice ima 57 kcal energetske vrednosti, 14 g ugljenih hidrata, uključujući 10 g šećera i 2,4 g vlakana, 0,3 g masti i 0,7 g proteina.

Pozitivni efekti konzumacije borovnica

Pozitivna dejstva borovnice na zdravlje su mnogobrojna. Na primer, borovnice doprinose sprečavanju razvoja određenih vrsta karcinoma, jer vitamini A i C i fitonutrijenti svojim oksidativnim svojstvima štite ćelije od slobodnih radikala.

Pozitivno utiču na poboljšanje mentalnog zdravlja, mogu doprineti zdravlju kože jer su bogate vitaminom C. Borovnice sadrže gvožđe i cink utiču pozitivno na snagu i elastičnost kostiju i zglobova, dok vitamina K smanjuje rizik od preloma. Redovno konzumiranje borovnica može pomoći u kontroli dijabetesa jer su bogate vlaknima,

Borovnice ne sadrže natrijum, ali sadrže kalijum, kalcijum i magnezijum. Istraživanja su potvrdila da namirnice koje imaju nizak udeo ova tri minerala negativno utiču na krvni pritisak, a njihov adekvatan unos reguliše i snižava visok krvni pritisak.

Vlakna, kalijum, folna kiselina, vitamini C i B6 i fitonutrijenti iz borovnica doprinose zdravlju kardiovaskularnog sistema. Vlakna pomažu u snižavanju nivoa holesterola, dok kalijum i folna kiselina smanjuju krvni pritisak. Vitamin B6 sprečava nakupljanje homocisteina, što može dovesti do srčanih oboljenja i moždanog udara, a fitonutrijenti štite od razvoja ateroskleroze, otvrdnjavanja arterija koje dovodi do srčanih oboljenja.

Borovnice i mršavljenje

A da li borovnice mogu da pomognu u mršavljenju? Odgovor je da! Borovnice sadrže jedinjenje koje se zove antocijanin koje ima pozitivan uticaj na metabolizam masti i šećera u krvi. Ovo može dovesti do smanjenja apetita i do boljeg sagorevanja masti, što može pomoći u gubljenju kilograma. Zbog vlakana koje sadrže, borovnice mogu doprineti ubrzanju metabolizma, što potpomaže procesu gubljenja kilograma.

Iako ne postoji posebna dijeta koja se fokusira samo na borovnice, one mogu biti ukusan i zdrav dodatak svakoj dijeti. Borovnice se mogu jesti sirove, ali se takođe mogu koristiti u različitim receptima, kao što su sok od borovnice bez kuvanja, džem od borovnice bez šećera, slatko od borovnice i drugi. Bobice se takođe često stavljaju u smutije i konzumiraju ujutru, jer su dobar izvor energije i vitamina. Sok od borovnice je takođe zdrav, ali treba ga konzumirati umereno jer može biti bogat šećerom.

U svakom slučaju, borovnice su ukusno i zdravo voće koje bi trebalo da se nađe na vašem jelovniku, bez obzira na vaš cilj u vezi sa težinom. Isprobajte neki od recepata sa borovnicama i uživajte u njihovom ukusu i zdravstvenim benefitima.

Herbafastom do vitke linije

Herbafast predstavlja savršen način da se postigne idealna linija, održi zdrav i aktivan stil života i ostvari dobar izgled. Ovaj proizvod će vam pomoći da se osećate zdravije, energičnije, zgodnije, lepše, zavodljivije, uspešnije i zadovoljnije sobom, sa većim samopouzdanjem - jer to je ono što svi želimo!

Herbafast Avantgarde kapsule su odličan izbor za one koji žele da postignu vitku figuru, lepu kožu, osećaju sitost bez potrebe za šećerom i održe dobro zdravlje koje se vidi. Glavni sastojak kapsula je hrom, koji doprinosi smanjenju želje za slatkišima i regulaciji metabolizma šećera u krvi. Ovo je posebno važno za osobe sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom tipa 2, kao i metaboličkim sindromom.

Foto: Promo

Pored hroma, Herbafast Avantgarde kapsule sadrže biljni ekstrakt đumbira, kapsaicina i koprive, probiotik S. boulardii, vitamin C i cink. Ovi sastojci doprinose smanjenju želje za slatkom hranom, smanjenju viška kilograma, eliminaciji toksina, oslobađanju viška vode, očuvanju imuniteta, antioksidativnom dejstvu i sintezi kolagena.

Izborom Herbafast Avantgarde kapsula ćete doprineti svom zdravlju i dobrobiti, a istovremeno ćete postići željenu liniju i dobar izgled.

Autor: Pink.rs