AKTUELNO

Pušenje tokom trudnoće može da poveća rizik od vanmaterične trudnoće. Takođe može da izazove abnormalnosti ili probleme sa placentom, te doktori upozoravaju žene da tokom ovog perioda prestanu da unose nikotin u svoj organizam.

- Pušenje utiče na gotovo svaki organ u telu. To znači da takođe ima uticaj na reproduktivni sistem izazivajući probleme sa jajovodima, grlićem materice, kvalitetom jajnih ćelija - objašnjava doktor Asima Ahmad.

U slučaju da pokušavate da zatrudnite, pušenje vam takođe može otežati oplodnju. Kod muškaraca, ne samo da pušenje utiče na kvalitet sperme, već je povezano sa pobačajima.

Ako ste trudni, a pušite, postoje neke zastrašujuće stvari koje bi mogle da se dese vašoj bebi koje vam otkrivamo u nastavku:

1. Beba može da ostane bez kiseonika

- Cigarete sadrže niz opasnih hemikalija, uključujući nikotin, ugljen monoksid, olovo i cijanid. Kod trudnica koje puše, ove hemikalije kruže krvnim sitemom i dolaze do bebe, uticajući na bebin izvor kiseonika i nutrijenata -  kaže doktor Alan Kupermen iobjašnjava da niktoin sužava krvne sudove u telu, te na taj način može da smanji dotok kiseonika bebi.

2. Beba se može roditi pre vremena i imati manjak težine

Prema Univerzitetu Rochester, novorođenčad sa manjkom telesne težine često imaju zdravstvene probleme. Obično je reč o težem navikavanju na hranu, dobijanju na težini, održavanju toplote i borbi sa infekcijama. Deca koja se preveremeno rode takođe mogu da imaju probleme sa disanjem, kao i oboljenja nervnog sistema, koji čak mogu da uključe krvarenje unutar mozga.

3. Često imaju određene defekte

Bebe koje su rodile majke pušači češće imaju telesne defekte, a najčešće je reč o rascepu usne. Druge deformacije mogu biti oblik lobanje i lica, problem sa grlom, debelim crevom, jetrom…

4. Možete imati pobačaj

Postoji podatak da se oko 24.000 mrtvih beba rodi u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine. Dokazano je da postoji povećan rizik od rađanja mrtvog deteta ili pobačaja za žene koje puše tokom trudnoće.

5. Postoji povećani rizik od sindroma iznenadne smrti (SIDS)

Prema CDC-u, postoji oko 3.500 smrtnih slučajeva u toku spavanja među bebama širom sveta. Sindrom iznenadne smrti se definiše kao smrt novorođenčeta za koju se ne može naći uzrok smrti. Kada žena pušti tokom trudnoće i nakon, rizik se povećava.

Pročitajte još: Svečani, ali štetni: Vatromete nikako ne stavljajte na torte i kolače!

#pušenje

#trudnica

'