AKTUELNO

Neki ljudi, nalik drugim zavisnicima, u sunčanju traže beg od stresa.

Bespoštedno izlaganje suncu da bi se po svaku cenu dobila tamna koža, predstavlja vrstu zavisnosti, poznatu kao tanoreksija. Ovakav način sunčanja sličan je zavisnosti od cigareta.

Mnogi ljudi, nalik drugim zavisnicima, u sunčanju traže beg od stresa koji izazivaju škola, posao, depresija ili nešto drugo zbog čega trpe pritisak, ističe profesor dr Šeri Pagoto sa Univerziteta Masačusets, koja deceniju i po proučava posledice nezdravog sunčanja.

Foto: Pixabay.com

- Zaključili smo i da je tanoreksija poput anoreksije, jer mnoge osobe imaju iskrivljenu sliku o sebi i svom izgledu i misle da će biti privlačniji ukoliko su potamnelog tena. U svakom slučaju, tanoreksija predstavlja poremećaj koji treba da se leči kao i sve druge zavisnosti. Za početak, kod osobe sa tanoreksijom treba raditi na uspostavljanju većeg samopouzdanja, pronaći nešto drugo što ih opušta i usrećuje osim izlaganja sunčevom delovanju. Inače, ovaj tip osoba, iako svestan posledica sunčevog zračenja, i dalje ostaje na suncu, a čak četvrtina obolelih od melanoma nikada nije na kožu nanela nikakvu zaštitnu kremu - objašnjava dr Pagoto.

#Sunce

#zavisnost

'