AKTUELNO

Više od 30 miliona ljudi na svetu dnevno pije lekove. Neki jednu pilulu, neki punu šaku.

I stanovnici Srbije su primer nacije koja konzumira previše lekova. Dovoljno je uznemirava podatak da stariji od 70 godina piju i do 7 lekova dnevno!

Kada je pravo vreme da uzimamo ostale lekove?

Tablete za krvni pritisak uveče

Lekovi poput enalaprila i drugi beta blokatori smanjuju pritisak protoka krvi kroz krvni sistem opuštajući i šireći krvne sudove. Pacijenti koji uzimaju tablete za pritisak pre spavanja primećuju izraženiji pad u poređenju sa onima koji ih uzimaju ujutru, pokazala su ispitivanja.

- Krvni pritisak je najviši ujutru jer treba da pripremi oragnizam za budnost. Ali ako uzimate lekove pre spavanja, oni se preko noći puštaju u krvotok i sprečavaju da vam pritisak ujutru bude visok. - kaže dr Dalman.

Lekovi protiv gorušice tačno u 18h

Lekovi za probavu, odnosno inhibitori protonske pumpe ograničavaju količinu kiseline koju stvara želudac i tako sprečavaju gorušicu. Međutim, stomačna kiselina je prirodno veća između 19 časova i ponoći, pa uzimanje pilule uveče zaustavlja da nivo gorušice ode do vrhunca, ali i dalje imate neprijatan osećaj pečenja.

Foto: Pexels.com

Nedavno istraživanje je pokazalo da je tri četvritne pacijenta koji su uzimali lekove protiv gorušice osetilo dugotrajanje olakšanje nakon što su ih uzimali oko 18 časova, za razliku od onih koji su ih uzimali pre podne ili kasno uveče. Stoga nemojte čekati da prođe večera već popite lek pre.

Nikako paracetamol pre doručka

Paracetamol smanjuje proizvodnju hemikalija koje čine nervne završetke osetljivim. Iako uzrok boli ostaje, možemo je manje osećati. Pošto ga obrađuje jetra, lek bi mogao biti toksičniji ako se pije ujutru.

- Nivoi enzima NAPKI u jetri su najviši ujutru, a paracetamol povećava njihov nivo. Ako se ovaj enzim nakupi, može prouzrokovati značajnu štetu jetri. Zato je najbolje da ga uzmete uveče kada su nivoi prirodno niski - ističe dr Delman.

Inače, ova teorija je dokazana u nekoliko studija na miševima na Univerzitetu u Vinskonsinu, a predoziranje paracetamolom je uzrok gotovo trećine transplatacija jetre u Velikoj Britaniji.

Sprečite srčani udar tabletom pred spavanje

Sredstva za razređivanje krvi ili antikoagulansi imaju za cilj da spreče srčani i moždani udar razređivanjem krvi. Međutim, sada je dokazano da ispijanje ovih pilula pre spavanja može mnogo efikasnije sprečiti većinu srčanih i moždanih udara između šest ujutru i podneva narednog dana.

Foto: Pixabay.com

- Većinu trombocita proizvodimo tokom noći. Zbog toga nam krvi postaje gusta i lepljiva, tako da je do jutra pogodna za zgrušavanje. Osim toga, krvni pritisak je viši ujutru, kao i otkucaji srca, pa imate 'deblju' krv koja se većom snagom prenosi kroz arterije. - ističe dr Delman.

Uzimanje lekova za sprečavanje moždanog i srčanog udara sprečava ovu, prema njegovim rečima "savršenu oluju" za dobijanje srčanog i moždanog udara.

Lekove za artritis pijte kasno uveče

Protivupalni lekovi kao što je ibuprofen koji se uzimaju zbog bolova izazvanih reumatoidnim artritisom zaustavljaju proizvodnju nezhima koji izazivaju kaskadu upale u zglobovima, izazivajući i bol.

Većina obolelih od reumatoidnog artritisa kažu da su im simptomi bolesti ujutru najgori, zbog čega posežu za tabletama, pa prođe i par sati dok ne osete olakšanje. Ali njihovo uzimanje pre spavanja moglo bi biti mnogo efikasnije. Rezultati istržaivanja u Đenovi pokazuju da su pacijenti koji su pili lekove protiv bolova pred spavanje imali manju ukočenost ujutru.

#lekovi

'