AKTUELNO

Čak i ako vam se čini da je neozbiljno, ova provera će vam pokazati u kakvoj ste formi i daće vam elana da radite na kondiciji i zdravijoj ishrani.

Naučnici kažu da način na koji izvodite svakodnevne aktivnosti može da vam kaže više o vašem zdravlju nego vađenje krvi ili kompletan skener tela, prenosi "Rajders dajdžest".

Iako može da zvuči neozbiljno, ova tri mini-testa najbrže će vam pokazati u kakvoj ste formi i dati elana da poradite na kondiciji i zdravijoj ishrani.

1. Stajanje na jednoj nozi

Pokušajte da stojite na jednoj nozi, širom otvorenih očiju, i ostanite u toj poziciji najmanje 60 sekundi. Ako počnete da gubite ravnotežu posle samo 20 sekundi, moguće je da imate neuroloških problema.

2. Gore-dole

Ustanite i sednite 10 puta zaredom i pratite koliko vam treba vremena za to. Britansko istraživanje pokazalo je kako oni koji su mogli da ustanu i zatim ponovo da sednu do deset puta u roku 21 sekunde imaju veće šanse za duži život. Naime, ovaj test pokazuje koliko imate energije, koliko su snažni vaši mišići, kakva je vaša koordinacija, kao i organi za disanje. Ako vam ne uspeva da to uradite za 21 sekundu, promeniti ishranu i za početak više šetajte.

3. Dotaknite svoje nožne prste

Sedite na pod, glave i leđa oslonjenih o zid. Pokušajte rukama da dotaknete svoje nožne prste. Što je veća udaljenost do vaših prstiju, to je veća šansa da imate kardiovaskularne probleme. Dokazano je da fleksibilnost tela utiče i na fleksibilnost arterija. Kada su arterije fleksibilne, krv može nesmetano da cirkuliše. Ali ako su one 'zakrčene', zbog nezdravih navika i manjka kretanja, srce će imati poteškoća u pumpanju krvi, a vaše telo će biti u opasnosti od srčanog udara.

#Pregled

#Zdravlje

'