AKTUELNO

Vaše dete je histerično, zahteva stalno nove igračke, plače ukoliko ih ne dobije i ne zna kako da se ponaša sa drugom decom? „Ovo ne treba da zvuči kao alarm“, kaže američki psiholog Fren Volfiš.

1. Postavite granice

Uspostaviti jasne granice do kojih dete može ići. Ne pravite nekoliko upozorenja i ne podižite ton - dovoljno je da dete bude poslušno.

2. Pokažite ko je glavni

- Greška mnogih roditelja je to što na sve načine pokušavaju da zadovolje svoju decu, vi ne morate biti prijatelji. Deca treba da razumeju ko je u kući glavni, u suprotnom će terati po svome i neće vas slušati - kaže psiholog.

3. Razgovarajte sa decom kada ste oboje mirni

Da li je dete pojelo bombone umesto supe dok ste bili u drugoj sobi? Ne ljutite se i ne vičite na njega: obrazovne lekcije na visokim tonovima neće učiniti ništa dobro. Razgovor treba održati samo kada ste smireni i spremni za dijalog. Tada će vas dete sigurno čuti i prihvatiti vaše tvrdnje.

4. Kontrolišite svoje osećanja

- Razumem da je teško kontrolisati sebe kada dete postane besno i histeriše - kaže psiholog. - Udahnite duboko i pokušajte se opustiti - ovo je reakcija koju dete ne očekuje od vas. Na kraju, shvatiće da je njegova histerija beskorisna i prestaće sa histeričnim scenama -

5. Objasnite detetu koje greške pravi

- Ono što je vama očigledno možda je nerazumljivo za dete. Ako je krivo i pogrešilo je, nemojte ga plašiti, već pokušajte da objasnite šta je njegova krivica. Ako dete pokvari nešto u kuhinji, odvedite ga tamo i jasno mu objasnite šta je pogrešilo. Ovaj trenutak će biti u njegovom sećanju utisnut, a dete verovatno neće ponoviti istu grešku - savetuje Volfiš.

#Greška

#Roditelji

#deca

'