AKTUELNO

Ideja da je dobar i dug brak potrebna samo ljubav je zamka

Bračna savetnica Lauri Miolli otkriva pet faktora srećnog braka sa kojim se treba suočiti pre izgovaranja sudbonosnog "da".

Brak je ugovor

Brak je pravni ugovor koji obavezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Kroz istoriju i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera, tako što se imovina žene prenosila na muškarca. Na taj način žena je postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje. Tako je mlada tradicionalno uzimala prezime mladoženje. "Mnogi znaju te stare običaje, smatrajući da to danas nije relevantno, ali bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na venčanjima" kaže Laura.

Brak ima tamnu istoriju

" Od barbika s 'idealnim' proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se verovanja da su naša tela vrednija od uma",  kaže terapeut, te dodaje da je zbog toga ženama bitno šta drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke ih obezvređuju. 

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voleti, oženiti i zaštititi. 

"To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plate, mišljenje da žena mora više da radi kućne poslove od muškarca i slično".

Recept za uspešan brak 

Mišljenje da je za dobar i dugotrajan brak dovoljna samo ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrednosti i mišljenja. Ako toga nema, ne možete pronaći zajednički jezik i ostvariti zajedničke ciljeve. Ljubav je važna, ali pravi recept za uspešan brak je predanost, uvažavanje, poverenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrijednosti trebaju promicati, jednako i svaki dan.

U braku ne postoji pola-pola

"Još od feminističkih pokreta se govori da su žene jednake muškarcima, te da mogu imati sve: decu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svet još uvek ne funkcioniše tako", kaže Laura. Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju decu, odgajaju ih i da vode brigu o kućnim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, no to se najčešće ne događa.

#Ljubav

'