AKTUELNO

Ovo je TOP 5 događaja srpskih sportista koji su obeležili 2021. godinu.

Navikli su nas na velike uspehe, a ove godine opravdali su sva očekivanja.

I u ovoj 2021. godini, koronavirus je mnogima promenio živote i uticao na skoro sve sfere života, tako i sporta. Međutim, da čvrsta volja i sportski duh mogu da pobede sve životne nevolje, pokazali su oni najjači. Sa našim sportistima smo se budili, i sa njima ostajali budni do kasnih jutarnjih sati, a oni su nas obradovali vrhunskim rezultatima.

Među mnogim uspesima vrednim pomena, izdvojili smo TOP 5 koji su po nama obeležili godinu na izmaku.

SRPSKI TENISER NOVAK ĐOKOVIĆ UČINIO NAS JE PONOSNIM I GODINU ZAVRŠAVA KAO NAJBOLJI SPORTISTA NA SVETU!

Ugledni francuski list L'Ekip, proglasio je Novaka Đokovića najboljim sportistom svetu za 2021. godinu.

Novinari ovog lista nisu imali dilemu u izboru, a nisu mogli da ostanu ravnodušni na fantastične rezultate srpskog tenisera.

Takođe, najbolji teniser sveta Novak Đoković izabran je za najboljeg sportistu Evrope za 2021. godinu u 64. izboru novinskih agencija.

Foto: Tanjug AP/Manu Fernandez

Izbor tradicionalno organizuje Poljska nacionalna agencija (PAP), učestvovalo je ukupno 26 agencija.

Đoković, osvajač tri Gren Slema ove godine, pobedio je sa 172 poena i četvrti put u karijeri osvojio ovo priznanje, nakon 2011, 2015. i 2018. godine.

KARATISKINJA JOVANA PREKOVIĆ ZAOKRUŽILA JE OVU GODINU KAO JEDINA NEPORAŽENA TAKMIČARKA U SVOJOJ KATEGORIJI

Ona je u godini na izmaku ušla u istoriju karatea kao prva takmičarka u istoriji koja je osvojila "kalendarski slem".

Naime na svim kvalifikacionim takmičenjima za OI , prvenstvu Evrope u Poreču, Olimpijskim igrama u Tokiju i konačno na svetskom prvenstvu u Dubaiju Jovana je sve svoje protivnice pobedila i tako je objedinila sve titule.

Foto: Tanjug AP/Vincent Thian

Objedinila je titule olimpijskog, evropskog i svetskog prvaka.

Olimpijski komitet Srbije proglasio je u konkurenciji dama, Jovanu Preković za najbolju sportistkinju Srbije.

ZLATNE KOŠARKAŠICE DONELE SU ZLATO ZA SRBIJU SA EVROPSKOG PRVENSTVA U ŠPANIJI

One su tako posle šest godina ponovo postale prvakinje Evrope, savladavši u finalu u španskoj Valensiji ekipu Francuske.

Pre šest godina, ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji, a i tada je protivnik u finalu bila selekcija Francuske.

Ovo je i treći put u poslednjih šest godina da je Srbija bila bolja od Francuske na velikim takmičenjima - i na Olimpijskim igrama u Brazilu u borbi za treće mesto slavio je srpski tim.

Foto: Tanjug AP/Eric Gay, Charlie Neibergall

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je tada da je njena ekipa u finalu odigrala „ratnički".

„Igrali smo ratnički skroz. Naša zemlja je mala, ali je to zemlja pravih ratnika ili u ovom slučaju ratnica. Do sada smo igrali vrlo dobre utakmice, želeli smo da ova u finalu bude stvarno odlična", rekla je Maljković.

FUDBALSKA REPREZENTACIJA SRBIJE PLASIRALA SE NA SVETSKO PRVENSTVO 2022.

Dok fudbalska reprezentacija Srbije skoro 20 godina čeka učešće na evropskim fudbalskim prvenstvima, mnogo je uspešnija kada je reč o svetskim šampionatima.

Treći put otkako je samostalna država, Srbija će učestvovati na Svetskom fudbalskom prvenstvu.

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je Portugal u Lisabonu 2:1 (1:1) i direktno se plasirala na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine.

Foto: Tanjug AP/ARMANDO FRANCA

Pobedu i plasman na Mundijal Srbiji je doneo Aleksandar Mitrović golom u 90. minutu.

Portugalci su najpre poveli u drugom minutu golom Renata Sančesa, a izjednačio je Dušan Tadić u 33. minutu.

NAŠI ZLATNI DELFINI OKITILI SU SE ZLATOM NA OLIMPIJSKIM IGRAMA

Vaterposliti Srbije su u finalu Olimpijskih igara u Tokiju, pobedili su Grčku (13:0) i odbranili zlatnu medalju osvojenu pre pet godina u Riju.

Bio je to i odlazak u stolu sedmorice veličanstvenih, koji su odigrali poslednji meč za Srbiju.  Protiv Grka u finalu Olimpijskih igara otplesali su poslednji ples Filip Filipović, Andrija Prlainović, Duško i Gojko Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan i Branislav Mitrović.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić, Instagram.com/filip.filipovic10

Naš vaterpolista Filip Filipović, kapiten "delfina", koji ih je vodio do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, proglašen je za najboljeg sportistu Srbije u 2021.

Čestitamo svim našim sportistima na uspesima koje su postigli ove godine, sa željom da se i ubuduće zajedno radujemo i navijamo za njih!

Autor: A. Aras

#sport u 2021.

#uspesi