AKTUELNO

Lana Pudar će i ubuduće predstavljati Bosnu i Hercegovinu kojoj je već sa 16 donela dve medalje.

Supertalentovana plivačica Lana Pudar osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Rimu u kategoriji 200 metara delfin, a ono što je najimpresivnije je da joj je tek 16 godina!

Tinejdžerka iz Mostara je pre godinu dana već donela Bosni i Hercegovini prvu medalju u plivačkim sportovima u istoriji ove zemlje, i to sa Svetskog prvenstva, a dugo se postavljalo pitanje čije će "boje braniti" u budućnosti, posebno jer se njen otac izjašnjavao kao Srbin, pravoslavac iz Hercegovine.

Foto: Tanjug AP/Gregorio Borgia

Oko toga više nema dileme - otac Velibor Pudar, inače nekadašnji golman Veleža, Čukaričkog i Paliluca, potvrdio je da nikakva promena državljanstva ne dolazi u obzir.

- Molim vas da nas je umarate više s pitanjima za koga će Lana Pudar plivati. Na ovo pitanje ni ja ni Lana više nećemo odgovarati. Lana će plivati za BiH, zemlju svoga rođenja, zemlju svoga porekla i zemlju koju nosi u srcu. Bosna i Hercegovina je moja zemlja, ja sam pravoslavac iz Hercegovine. Nismo birali gde ćemo se roditi - rekao je Velibor Pudar i dodao:

Ovom prilikom ću citirati velikog pevača Davorina Popovića - Pimpeka. Više volim da mi u Mostaru, moja raja, kažu 'đe si šu*ak jedan, nego bilo gde drugde 'izvolite gospodine Pudar'.

Foto: Tanjug AP/Gregorio Borgia

Prethodno je Velibor Pudar pravio pritisak na gradske vlasti zbog loših uslova u Mostaru, pošto i dalje ne poseduju olimpijski bazen, tako da je naglasio da medalje ne mogu da prisvajaju. Nakon nove medalje, ponovo je stiglo uveravanje da uskoro počinje izgradnja bazena...

Lana Pudar je rođena 19. januara 2006. i ove godine je već učestvovala na Olimpijskim igrama kao najmlađa plivačica, dok je sada Bosni i Hercegovini donela dve medalje u plivanju sa najvećih seniorskih takmičenja.