AKTUELNO

Grčki teniser Stefanos Cicipas je posle plasmana i finale Melburna na kameri napisao poruku koja je postala prava misterija.

On je pored slova "Umbwtw" stavio naznaku da je u pitanju "afrička reč", a niko nije znao šta to znači.

Međutim, korisnici tvitera su "rešili zagonetku" i objasnili o kakvoj reči je zapravo - reč. Prema njihovom mišljenju, grčki teniser je pogrešno napisao verovatno misleći na - Ubuntu.

Ubuntu znači "biti čovek", pa je shodno tome Cicipas hteo da pošalje važnu poruku čovečanstvu.

Stoga, postoji i jedna priča koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim i tera sve ljude da se duboko zamisle.

"Antropolog je predložio igru deci afričkog plemena.Stavio je korpu punu voća pored drveta i rekao ko god do nje stigne prvi osvojiće slatke plodove. Kada je dao znak da krenu svi su se uhvatili za ruke i zajedno potrčali, a onda seli da zajedno uživaju svoje poslastice. Kada ih je pitao zašto su krenuli zajedno kada je jedan mogao da ima sve voće za sebe rekli: “ Ubuntu, kako da jedan od nas bude srećan ako svi su svi ostali tužni?“, prenosi sajt "MilosMiladinovic".

Dok su velike svetske sile činile čuda u ekonomskom ili tehnološkom smislu, Afrika nije bila u stanju da doprinose napretku takve vrste. Umesto toga, Afrika svoj doprinos daje u vidu socijalne etike koja razvija duboko poštovanje prema čoveku i ljudskim vrednostima.

Očigledno je Cicipas teo da skrene pažnju na prave ljudske vrednosti.

Autor: