AKTUELNO

Letonski teniser Ernests Gulbis odlučio je da "okači reket o klin" i završi profesionalnu karijeru.

Njega su kroz karijeru pratili skandali, kontroverzne izjave i ostaće upamćen kao jedan od igrača koji nisu ispunili potencijal koji su imali.

U karijeri je osvojio šest ATP titula, a najdalje na grend slemovima je dogurao do polufinala Rolan Garosa.

Ostaće upamćen kao neko ko je odrastao i trenirao sa Novakom Đokovićem na akademiji Nikole Pilića u Minhenu.

Međutim, umesto prijateljstva sa najboljim igračem svih vremena, izabrao je da mu bude rival, pa čak i neko ko, najblaže rečeno, nije voleo srpskog tenisera.

O njihovoj netrpeljivosti pričao je još jedan polaznik Pilićeve akademije, Kozmin Georgesku.

"Sve je krenulo naopako kada je stigao Letonac Ernests Gulbis. Bili su potpuno različiti karakteri, on i Đoković. Nisi mogao da ih skloniš sa terena ni posle šest, sedam sati treninga, ali po svemu ostalom su bili potpuno drugačiji. Često su bili u sukobu. Lomili su rekete, svađali se i stalno su se tukli. Obojica su bili jako ambiciozni i ponosni, pa su se svađe često rešavale fizičkim obračunom", rekao je jednom prilikom Gorgesku.

Kasnije je, 2013. godine, Gulbis sam priznao da ne voli Đokovića, a objasnio je i zbog čega.

"Postoji nekoliko igrača koje ne volim. Ne volim Novaka iako se znamo od kada smo imali 12 godina. Tada je bio običan dečak. Promenio se posle prvog velikog trijumfa. To vidim u njegovim očima. Sada nas gleda drugačije. Istina, nikada nismo imali ni jedan konflikt, ali osećam promenu u njegovoj ličnosti. Ne volim takve ljude. Volim osobe sa jakim personalitijem. One koje se ne menjaju zbog uspeha ili zarađenog novca. Zbog ovoga se ja trudim da budem pažljiv i da se ne promenim", rekao je Gulbis.

Letonac je u karijeri ukupno zaradio 7.700.000 dolara, a najviši plasman na ATP listi bio mu je 10. mesto.