AKTUELNO

Ratno vazduhoplovstvo je uz četiri “miga 29” iz Belorusije, koji su formalno postali vlasništvo Vojske Srbije, na nivou da ispuni svoju misiju u skladu sa trenutnim planovima, saglasni su sagovornici Televizije Pink.

Pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović je gostujući u emisiji “Pravac” ukazao da slične ambicije imaju i zemlje u regionu, izuzev Rumunije.

Kako je ukazao, danas je obavljena mala formalna primopredaja aviona, dok je ugovor potpisan u decembru prošle godine.

- Avioni su profesionalno korišćeni i čuvani, sva dokumentacija je uredna. Oni su danas postali vlasništvo Ministarstva odbrane, odnosno Vojske Srbije i sada će se poznati beloriski PP8 remontni zavod će izvršiti generalni remnant, produžiti resurse i izvršiti prvu fazu modernizacije, dovođenje i kao standard komunikacione i navigacione opreme čime će biti dovedeni na nivo ovih 10 aviona koji su trenutno u upotrebi u Vojsci Srbije - objasnio je Miloradović.

On je napomenuo da je ovo prvi nivo modernizacije.

- Nakon treće faze modernizacije i ova četiri aviona, kao i ostali “migovi 29” koji su u vlasništvu Vojske Srbije, će biti dodatno modernizovani na znatno viši tehnološki nivo i opremljeni odgovorajućim najsavremenijim vazduhoplovnim naoružanjem – istakao je Miloradović.

Pukovnik ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u penziji Đorđe Anišić, koji je oborio nevidljivi avion pre 20 godina, pozitivno ocenuje nabavku “migova 29”.

- Očito je da se odnos imeđu avijacije i protivvazdušne odbrane izmenio, posebno posle rata. Došlo je do zamena pozicija. 1999. godine ratno vazduhoplovstvo je raspolagalo sa odrđenim brojem “migova 29”, “migovi 21” nisu upotrebljeni u vojnim dejstvima, upotrebljene su samo raketne jedinice protivvazdušne odbrane za odbranu strategijskih pravaca – podsetio je Anišić.

#MiG

#Nenad Miloradović

'