AKTUELNO

Gosti Novog jutra govorili su o bombardovanju Srbije koje se dogodilo pre 20 godina.

Urednica magazine "Odbrana i bezbednost" Jasmina Andrić istakla je za Pink da je bombardovanje Srbije bilo planirano, jer se ništa ne dešava slučajno.

Ona je rekla da je pratila neka istraživanja o tome šta narod Srbije misli o učlanjenju Srbije u NATO pakt, i u tim istraživanjima piše da naš narod nije razumeo dobro zašto smo mi bombardovani i da našem narodu treba objasniti zašto smo bombardovani i da je to bilo sa razlogom.

--Ne, to nije bilo opravdano i neće biti nikada opravdano, nikakva humatirna intervencija to nije bila, to je bila agresija - ocenila je Andrić.

Foto: TvPink Printscreen

Prema konvenciji UN iz 1974. godine jasno je da je to bila agresija.

- Sve to što se dešava u našoj javnosti, pokušaj je da se “opera” to što se dogodilo, međutim sećanja srpskog i crnogorskog naroda i svih drugih naroda koji su živeli na ovim prostorima u tom period su relativno sveža i dalje se svi sećamo tog bombardovanja, može da prođe još i tri puta 20 godina svi ćemo se toga sećati, to nije bilo nešto što opravdava međunarodno pravo, to je bilo jedno posrnuće međunarodnog prava, ovde je prevagnula sila jačeg, međunarodno pravo je pokleklo pred jednom velikom silom kao što su SAD i kakav je NATO - naglašava ona.

Ona dodaje da nije samo SAD odgovoran za ovo što se dogodilo i druge države su članice NATO, kaže Andrić.

Urednik političke rubrike dnevnog lista "Politika" Bojan Bilbija ističe da nije problem samo osiromašeni uranijom, već i razna ulja i hemija koja su otekla u vodu koju pijemo i otišla u zemlju koju jedemo.

Foto: TvPink Printscreen

-To je humanitarna katastrofa koja i dalje traje, mi i dalje to živimo imam i dalje posledice toga kroz zdravstveni efekat, a najveće žrtve su deca - ističe on, dodajući da su ekološke posledice su dugotrajne i jako loše.

#bombardovanje

'