AKTUELNO

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović istakao je da svako ima pravo da bude nezadovoljan uređivačkom politikom nekog medija, ali da niko ne sme da preti ili da nasilno upada u neku medijsku kuću i poručio da će UNS reagovati na svaku pretnju novinarima.

- Nigde u slobodnom svetu nije normalno da se upada u bilo koji mediji i da se preti zaposlenima u tom mediju. Ne razumem kolege koji kažu da nije bilo nasilja prilikom upada demonstranata u javni servis. Nasilje je sam čin ulaska u javni servis, srećom nije bilo povređenih. Samo pukom srećom neko nije nastarao u tom koškanju. Svako ima pravo da bude nezadovoljan uređivačkom politikom nekog medija , ali ne može da nasilno upada u bilo koji medji i da preti – istakao je Radomirović.

On je napomenuo da je UNS još dok su demonstranti bili u zgradi javnog servisa izdao saopštenje u kojem ih poziva da mirno napuste zgradu i istovremeno pozvao kolege sa javnog servisa da pravovremeno i objektivno izveštavaju o protestima.

- Neposredno posle toga nas je napao jedan od lidera opozicije, Dragan Đilas, rekavši nam da smo smešni i jadni kada smo tražili zaštitu i od međunarodnih udruženja novinara – dodao je Radomirović.

Prema njegovim rečima, za UNS je važno da je smo pravovremeno reagovali na sve pritiske i nasilje nad novinarima i da je dobio podšku evropskih i međunarodnih organizacija.

Foto: TV Pink Printscreen

- Uspeli da stavimo do znanja onima koji prete da to neće biti više tolerisano i da su novinari dovoljno jaki da se odupru svim tim pritiscima. Važno je da na svaku prijavljenu pretnju UNS reaguje i podrži svakog novinara koji može biti ugrožen i da takođe institucije reaguju da zaštite novinare, a onda da vidimo koliki je bio stepen te pretnje, da li je bila realna i da li neko treba da snosi krivičnu odgovornost, kao i da li je reakcija bila treterana – naveo je Radomirović.

On je istakao da će UNS svaki put reagovati kada se prijave pretnje.

- Važno je da novinari imaju povrenje u UNS koji će ih zaštiti. Mi smo i članovi Radne grupe za bezbednost novinara, gde postoji i komunakacija sa policijom i oni promptno reaguju na sve vrste pretnji. Važno je da izgradimo povrenje prvo između novinara i Udruženja, a zatim da gradimo poverenje između nas novinara i policije i tužilaštva, jer ako novinari ne mogu da rade slobodno svoj posao, onda ni policija i tužilaštvo neće moći da slobodno rade svoj posao – istakao je Radomirović gostujući u emisiji „Pravac“

#Fizički napad

#novinari

'