AKTUELNO

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković poručila je danas da je parlament mesto za dijalog, a ne ulica, kao i da na ulici ne može o bilo čemu da se raspravlja.

Gojković je prenela medijima, nakon konsultacije sa predstavnicima poslaničkih grupa, da je zaključeno da su nužne izmene i dopune Poslovnika kako bi omogućili bolji rad parlamenta u vremenu do redovnih izbora.

- Veoma sam zadovoljna današnjim sastankom i razgovorom koji je pokazao da je parlament mesto u kojem se odigrava politički dijalog između legalnih i legitimno izabranih predstvnika građana, da to nije ulica i da o svemu može da se razovrama na ovom mestu, koje je i predviđeno za dijalog i razmenu mišljenja - istakla je Gojković.

Ona je objasnila da je održala sednicu Kolegijuma Narodne skupštine, koju je zakazala i najavila još prošle nedelje, a da je tema bila rasprava u otvorenom dijalogu kako unaprediti rad parlamenta i na koji način da poslanici bolje zastupaju interese građana koji su glasi za njih.

Na pitanje da li ima prostora za dalji dijalog, Gojković je rekla da je bilo diskusije na tu temu najviše od strane radikala i liberala, da je najveća prepreka da se unapredi rad potreba da se izmene i dopune procedure poslovničke o radu skupštine.

Kako je rekla, poslanici koji podržavaju rad vlade su rekli da će učestvovati u tome, kako bi doneli izmene i dopune doneli u najvećem mogućem konsenzusu i to mnogo većem nego kada je poslovnik donet.

- Kakve god izmene da usaglasimo treba da budu usvojene u najvećem mogućem konsenzusu - poručila je ona.

Kazala je da su otvorena vrata za sve poslanike parlamet i sve šefove poslaničkih grupa i da će ona nastaviti da ih poziva na sve kolegijume i sednice kada su važne teme na dnevnom redu parlamenta.

- Ovde se vodi dijalog i razgovara i zatupaju građani. Ulica nije mesto na kome može bilo šta da se raspravlja. Mi smo ovde legalno i legitimo izbrani velikom većinom i nastavićemo da poštujemo zakone ove države - naglasila je Gojković.

Foto: Tanjug

Rekla je da je zadovoljna današnjim sastankom, načinom i sadržinom diskusija koja se čula od strane šefova poslaničkih grupa koji su uzeli učešće.

- Učestvovale su dve opozicione partije, odnosno poslaničke grupe - SRS Vojislava Šešelja, i poslanička grupa Liberalno demkratske partije Čedomira Jovanovića - rekla je predsednica parlamenta.

Posebno se zahvalila Miladinu Ševrliću što je prisustvovao Kolegijumu, podsećajući da je on poslanik koji je izbačen iz poslaničke grupe “Dveri" samo zato što je imao različito mišljenje u odnosu na Boška Obradovića i što je želeo da učestvuje u plenumskim raspravama Skupštine.

- Zaključak sastanka je da je potrebno da svi zajedno razmislimo o izmenama i dopunama važećih pravila i procedure po kojoj radi Skupština. Poslanici iz partija koje delimično bojkotuju rad parlamenta su 2009. godine doneli ta pravila. Saznala sam da je doneto u julu u vremenu kada se održavaju vanredne sednice sa izuzetin važnim temama bez prava da se sustinski raspravlja o Poslovniku - objasnila je Gojkovićeva.

Najavila je da će SRS i LDP iznete predloge dostaviti i u pismenoj formi.

Konsultacije su održane danas u odsustvu predstavnika stranaka iz Saveza za Srbiju, kao i poslanika Moderne Srbije.

Na konsultacije došli su Dragan Marković Palma - Jedinstvena Srbija, Vjerica Radeta iz Srpske radikalne stranke, Mira Petrović predstavnica PUPS-a, Milorad Mijatović iz SDPS-a, Aleksandar Martinović iz Srpske napredne stranke, Veroljub Arsić u svojstvu potpredsednika Skupštine Srbije, Balint Pastor predstavnika Saveza vojvođanskih Mađara, Neđo Jovanović iz Socijalističke partije Srbije, Čedomir Jovanović iz LDP-a, kao i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Foto: Tanjug

Kaže da su predstavnici opozicionih poslaničkih grupa zatražili više vremena za raspravu o njihovim amadnamnima, ali svi su se osvrnuli na "ove predloge dopuna dnevnog reda koji su više izgubili svaki smisao".

Navela je da su se svi složili da je važno da svi poslanici učestvuju na predstojećeim sednicama parlamena na kojima su najavljeni zakoni o švajcarcima, koji je danas usvojen na vladi i "za koji se očekuje da tokom dana bude i predmet u skupštini".

Gojković je rekla da će uslediti rasprava o zadužnejima građana u švajcarcima koji su eskalirali problemom u kojem su učestvovali pripadnici bivšeg režima koji su podsticali građane da uzmaju te kredite.

Takođe, u maju će u proceduru ući i "Tijanin zakon" koji, ističe ona, veoma važan zakon.

- Nadam se da će svi poslanici učestvovati u diskusiji o tom zakonu , kojm će se sasvim drugačije urediti kaznena poltiika i uvesti doživotna kazna zatvora za ubice i silovatelje dece, maloletnih osoba i trudnica.

Odgovarajući na pitanja novinara, Gojković je rekla da nije cilj da se donesu bilo kakve izmene i dopune koje će zadovoljiti mali broj poslanika palamenta već da se to uradi na način da navjeći broj poslanika konsezusom odluči o tome i da to otvori vrata za unapređenje našeg rada.

#Maja Gojković

#parlament

'