AKTUELNO

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron ponudili su na nedavnom sastanku u Berlinu da se lično i direktno uključe u dijalog Beograda i Prištine, ako Kosovo pristane privremeno da suspenduje takse na robu iz Srbije, objavio je "Blic", pozivajući se na diplomatske izvore.

Najmoćniji evropski dvojac je, kako kaže sagovornik "Blica" upućen u dešavanja, u neformalnom delu susreta regionalnih lidera održanog 29. aprila u Berlinu poveo priču o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

-Spominjala se i mogućnost da se takse koje su uvedene na srpsku robu suspenduju na šest ili četiri meseca, a Merkelova i Makron nudili su da u tom slučaju lično uđu u dijalog između Beograda i Prištine. Kao što se može videti iz daljeg razvoja dogovora, ponuda nije prihvaćena - dodao je taj izvor iz diplomatskih krugova.

Kako se navodi, postavlja se i pitanje kako bi ulazak ove dve strane uticao na položaj Srbije u dijalogu, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić je oprezan u oceni.

-Moj stav je da u razgovore može da se uključi svako ko ima nacina da utice na to da Priština povuče takse, šo bi onda dovelo do pokretanja dijaloga - rekao je Dačić.

Uskoro ce proći i šest meseci od kako je Priština uvela takse na robu iz Srbije, a ministarka u Vladi Srbije zadužena za pregovore sa EU Jadranka Joskimović, ministarka za evropske integracije, da bi Merkelova i Makron kapacitet uskoro morali da pokažu na prvom testu - da ubede Prištinu da povuče jednostrane tarife koje su onemogućile dijalog.

#Angela Merkel

#Emanuel Makron

#Kosovo

'