AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka kancelarka Angela Merkel obratili su se javnosti pred susret iza zatvorenih vrata u Berlinu.

- Srbija je apsolutno posvećena miru i stabilnosti i smatra da bi bilo kakav sukob na Balkanu naše zemlje i narode vratio 100 godina unazad. Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili bilo kakva destabilizacija regiona izbegnu po svaku cenu - istakao je Vućić.

Predsednik Srbije zahvalio se Merkelovoj na ogromnoj pažnji koju poklanja Srbiji i zapadnom Balkanu u celini.

Foto: Pink.rs

- Da nije bilo pažnje i mnogo odgovornosti Angele Merkel imali bismo mnogo više kriza u prethondom periodu i zato ide moja ogromna zahvalnost i kancelarki lično i Nemačkoj - rekao je predsednik Srbije.

Kako istakao, u bilateralnim odnosima napravljeni su krupni koraci napred, trgovinska razmena raste i u prva dva meseca ove godine imamo uvećanje od 12,6 odsto i očekujemo da dostignemo pet milijardi možda već do kraja godine.

- Sa Nemačkom imamo najveću trgovinsku razmenu. Nemačka je apsolutno najznačajniji partner Srbije - istakao je Vučić.

- Sa velikom pažnjom slušamo, želimo da čujemo stavove kancelarke Merkel, uvek je poštujući i razumevajući da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za napredak naše zemlje i da ćemo morati da donosimo i brojne teške i bolne odluke u budućnosti ako želimo da postanemo deo EU, da li će biti 2025. ili...zavisi od nas i reformi, ali i drugoih stvari u regionu - dodao je predsednik.

Foto: Pink.rs

Merkel:Srbija je ključna zemlja regiona s kojom sarađujemo

Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, poručila je danas kancelarka Angela Merkel i istakla da novim susretom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem želi da da doprinos u pronalaženju rešenja na Balkanu.

- Srbija je ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje. Srbija ima ključnu ulogu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini i zato je važno da tesno i intenzivno razmenjujemo mišljenja - rekla je kancelarka u zajedničkom obraćanju sa srpskim predsednikom pred sastanak iza zatvorenih vrata.

Merkelova je, nakon što je dočekala predsednika Vučića ispred sedište šefice nemačke vlade, ukazala da je dogovoreno da se u prvoj polovini ove godine vodi intenzivan dijalog sa Srbijom i zemljama regiona, pošto je približavanje Zapadnog Balkana Uniji Bugarska postavila kao prioritet svog predsedavanja.

Prema njenim rečima, glavne teme razgovora s Vučihem biće saradnja Srbije i Nemačke, ali i razvoj regiona.

Podsetila je da je i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker nedavno boravio na Zapadnom Balkanu, gde je ukazao koliko je važan taj region.

Najavila je da će sastanci sa predstavnicima zemalja Zapadnog Balkana nastaviti u maju u Sofiji, a u julu u "Berlinskom formatu" u Londonu.

Merkelova, koja se sa Vučićem danas sastala po drugi put u mesec i po dana, ukazala je da je Srbija ključna zemlja regiona sa kojom Nemačka tesno sarađuje, te da ima ključnu ulogu kad je reč o Kosovu i o Bosni i Hercegovini.

Pohvalila je reforme u Srbiji, rekavši da one hrabro napreduju, dodajući da je to kompliment predsednici vlade Srbije i njenim ministrima.

#Aleksandar Vučić

'