AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svečanoj promociji 17. i 18. klase polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku, 4. klase polaznika osnovne obuke pripadnika vatrogasno - spasilačkih jedinica i diplomiranih studenata Kriminalističko policijskog univerziteta, rekao da je posao policajca jedan od najodvažnijih i najlepših poziva koji su mogli da izaberu.

Vučić se obratio prisutnima rekavši policajcima da danas započinju posao koji znači da će uvek biti tu za druge.

- Vaš posao je svakako najteži, od vas svako očekuje da budete uz njih, a ukoliko im se nešto dogodi, opet ste krivac vi. To govori koliko nije lako raditi vaš posao. Ne smete da žalite trud, ponekad i da rizikujete život da bi se naši građai osećali bezbedno – kazao je Vučić.

Kako dodaje, Srbija će gledati da više nikada ne budu na poslednjem mestu.

- U ovom gradu ćemo pokazati građanima da možemo da ih odbranimo od onih koji ugrožavaju budućnost naše dece. Mi nemamo pravo da štedimo na našoj policiji - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On kaže da je to što se broj mladih povećava jeste pokazatelj da država radi dobro.

- Ulagaćemo sve više, radićemo sve više da se vi osećate bolje. Svako od nas kada pogleda koji posao obavljate ne krije divljenje prema onome što činite. Prema policajcima koji po snegu i kiši moraju da regulišu saobraćaj i nas nervozne moraju da umire i pokažu svaku vrstu ljubaznosti - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je uputio molbu da ne samo na radnom mestu, već kada god mogu nose svoje uniforme jer se građani osećaju sigurnije i bezbednije.

- Ta uniforma nije bitno samo da je lepa, to je uniforma Republike Srbije, to je uniforma građana Srbije kojima služite. Čestitam vašim roditeljima, želim vam da mnogo toga uradite za našu Srbiju - rekao je Vučić i zahvalio se svim polaznicima.

Nakon govora predsednika Srbije krenuo je svečani defile.

Centralna manifestacija počela je intoniranjem himne Srbije, posle čega se obratio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i rekao da za ministra policije nema lepšeg događaja od ovog danas.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Dragi budući policajci i vatrogasci, izabrali ste poziv kojim rizikujete svoj život kako bi zaštitili druge, ali sa druge strane nema veće radosti od spasenog ljudskog života – rekao je Stefanović.

Kako je istakao, pored brze i profesionalne reakcije najbitnije je da budu uvek dostupni svome narodu.

- Očekujem da date svoj doprinos, da budu još bolji rezultati i da stopa kriminala bude još niža. Morate pokazati da će Srbija biti mnogo jača od kriminalaca – rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, ovde se neće stati. Od oktobra će, kako kaže, na ulicama Srbije biti polaznici još dve klase sa 700 polaznika.

- Želim da se zahvalim na ogromnoj podršci Vladi Srbije i predsedniku Vučiću na pomoći i tome što smo potpuno rekonstruisali i obnovili oko 40 borbenih vozila. Krenuli smo u kupovinu 7 novih helikoptera. Zarade zaposlenih u MUP-u značajno su povećane poslednjih godina, a uskoro možemo očekivati i nova povećanja -rekao je Stefanović.

Kako kaže, sve što je naveo je jasan pokazatelj brige Srbije o pripadnicima našeg ministarstva.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Ne brinemo samo o zaposlenima, već i o njihovim porodicama. Ove godine zbrinuli smo nekoliko hiljada porodica i srodnika onih koji su svoje živote izgubili obavljaćjući svoju dužnost – rekao je Stefanović.

Stefanović je rekao da je ponosan na njih i da takođe mnogo i očekuje.

Svečanost će biti nastavljena proglašenjem najboljih polaznika, a predviđeno je da se zatim obrati i predsednik Vučić. Uslediće svečani defile policajaca i vatrogasaca, koji će predvoditi zastavni vod Centra za osnovnu policijsku obuku.

Zatim sledi defile ešalona 17. i 18. klase, 4. klase, i mešovitog ešalona diplomiranih studenata.

Tokom njihovog prolaska, predviđeno je da Novi Sad nadleću helikopteri MUP-a, a tokom jednočasovne svečanosti pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, uz pomoć Helikopterske jedinice, izvešće pokazanu vežbu. Planirano je da svoje veštine i usvojeno znanje pokažu i polaznici 17. i 18, kao i 4. klase.

#Nebojša Stefanović

#Policija

'