AKTUELNO

Akcija ROSU je bila planirana, nije doneta preko noći, kažu gosti Novog jutra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić negirao je tvrdnje zvaničnika KFOR-a da su o akcijama ROSU na severu Kosova obavestili srpsku vlast. Predsdnik je javnost upozorio, ali kako je istakao do tih informacija došao je sam.

Dragomir Anđelković analitičar je za Novo jutro rekao da Albanci imaju veliku podršku zemalja Kvinte. Kako je naglasio, očigedno je da je KFOR olako prešao preko svega.

- Da je KFOR obavestio naše državne organe Srbije, to bi značilo da se KFOR složio sa tim. Oni nisu obvestili Beograd, i pored toga što je bilo nekih izjava da su oni obavestili sprkse zvaničinke. Predsednik Vučić je imao informaciju obaveštajnih službi šta se dešava na Kosovu, to je važno zanti – rekao je Anđelković.

Vlada Radulović, vojni analitičar rekao je da ono što se dogodilo na KiM je zapravo vežba onoga što su oni uvežbavali.

- Jasno je da takva akcija nije doneta preko noći. Takva jedna akcija bila već razrađena i sve ovo što su oni pokazali realizacija onoga što su oni uvežbavali – smatra on. General Vidosav Kovačević podsetio je da Srbija mora da uči iz istorije, jer tu, kaže Kovačević, ima dosta lekcija koje treba danas primeniti.

- Ovo je bila policijsko-vojna vežba zauzimanja sevara Kosova. Sve ostalo su prazne priče. Naše službe su znale da je to vežba, zato nije ragovano. Ono što brine predsednika Srbije je da će u narednih desetak dana, po mojoj proceni, da dođe do prave akcije. Mi moramo biti mudri i pametni šta da radimo. Listam istoriju, mislim da oni razumeju samo jezik sile. To pokazuje da mi moramo nešto da uradimo. Predlažem da se mnogo jače strane postave dole duž administrativne linije, ne pričam da ratujemo – rekao je Kovačević, ističući da Albanci na Kosovu ne poštuju sporazume.

- Oni znaju šta hoće! Taj mentaltet je takav, oni guraju svoju piču – dodao je Kovačević. Radulović podseća da Albanci nikada do sada nisu ispoštovali, što se sporazuma tiče.

- Mislim da naši ljudi dobru stvar odrađuju. Imao i sreću da imamo gelnerala Simovića i sjajnu ekipu momaka koji bi bili na udaru. Ovakvi potezi su potrebni, jer kada nemate opcije i mogućnosti morate da radite ono što možete i imate. Činjenica je da oni imaju podršku kakvu imaju, naš manevarski proctor je sužen, ali u tom prostoru radimo ono što možemo i kako možemo - naglasio je Radulović.

LAZANSKI: KFOR nije statusno neutralan! Odnos Beograda i KFOR-a ne može da se gaji preko medija!

Anđelković je rekao da je evidentno da Albanci ne žele da nastave bilo kakvu priču. - Pitanje je zašto oni to rade, ali mislim da oni imaju pomoć zapadnih faktora. Oni će pokušati da krenu na sever, mi to ne smemo da dozvolimo. Dražva Srbija mora da reaguje – ističe Annđelković.

- Zabrinjavajuće je čutanje međunarodne zajednice. Mi moramo da završimo pitanje Kosova, pre nekog što se promeni vlast u Americi – naglasio je Kovačević.

#Albanci

'